Kilukeni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els Kilukeni eren membres del Lukeni kanda o Casa de Kilukeni, la dinastia governant del regne del Congo des de la seva creació a finals del segle xiv fins al 1567 amb la pujada de la dinastia Kwilu.[1] Els kilukeni van ser trampolí per a la majoria de les principals faccions que van lluitar pel control de Congo durant la seva guerra civil.

Etimologia[modifica]

En kikongo, l'idioma del regne de Kongo, el nom de la kanda és Lukeni. Es pren del nom del fundador del regne, Lukeni lua Nimi.[1] Lukeni lua Nimi va governar al voltant de la dècada de 1390 abans que el tron fos lliurat als seus cosins.

Història[modifica]

Començant amb el regnat de Nkuwu a Ntinu, un fill de Lukeni i l'últim mwenekongo no catòlic, el tron va passar de pare a fill. Ocasionalment hi havia usurpacions, però la corona es va mantenir dins del llinatge del fundador fins a 1567 quan un rei de la regió de Nsi Kwilu, Àlvar I del Congo, va ascendir després que l'últim dels Kilukeni va morir en la batalla contra el regne Anziku.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Thornton, John: "Elite Women in the Kingdom of Kongo: Historical Perspectives on Women's Political Power", page 445. The Journal of African History, Vol. 47, 2006