Joan I del Congo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan I del Congo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(kg) Zinga Ancu Modifica el valor a Wikidata
1440 Modifica el valor a Wikidata
regne del Congo Modifica el valor a Wikidata
Mortjuny 1506 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
Mbanza Kongo (regne del Congo) Modifica el valor a Wikidata
  Rei del Congo
1470 – 1509
Dades personals
ReligióReligió kongo Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca, cap tribal Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolRei Modifica el valor a Wikidata
FamíliaKilukeni Modifica el valor a Wikidata
CònjugeLeonor Nzinga Nlaza (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsAlfons I del Congo Modifica el valor a Wikidata
PareNkuwu a Ntinu Modifica el valor a Wikidata

João I del Congo fou el nom que va rebre després del seu bateig Nzinga a Nkuwu o Nkuwu Nzinga, el quart o cinquè manikongo del Regne del Congo entre 1470 i 1509. Va ser batejat com a João en 1491 pels missioners portuguesos. Era fill de l'anterior manikongo, Nkuwu a Ntinu. El seu fill va ser el manikongo Afonso I.

Biografia[modifica]

En 1483 una caravel·la portuguesa, capitanejada per Diogo Cão, va arribar a la desembocadura del riu Congo i va entaular contacte amb membres del Regne del Congo. Cão va tornar a Portugal portant diferents emissaris del regne africà.

A Lisboa, aquests emissaris van ser batejats i convertits al catolicisme abans de tornar al seu regne en 1491; juntament amb ells també van viatjar missioners, artesans fusters i soldats, portant mercaderies i regals per complimentar la cort congolesa.

Segons el relat del seu fill Afonso, el seu pare va abjurar del cristianisme cap al final del seu regnat, després d'haver hagut d'enfrontar la rebel·lió del seu cosí, Nzinga a Mpangu, qui havia revoltat a un cert nombre de notables, descontents amb certes disposicions de la moral cristiana imposada pels missioners portuguesos, especialment la monogàmia.[1]Va morir en 1509. Una de les seves esposes, la mare d'Afonso, va mantenir inicialment en secret la notícia de la mort del rei João I per afavorir la pujada al tron del seu fill davant de Nzinga a Mpangu, que també aspirava al càrrec.

Referències[modifica]

  1. Pierre Bertaux. África: desde la prehistoria hasta los estados actuales. (en español) Colección Historia Universal Siglo XXI, volumen 32, 19ª edición, México, Siglo XXI Editores, 2001. ISBN 9682302293.


Càrrecs públics
Precedit per:
Nkuwu a Ntinu
Rei del Congo

1470-1509
Succeït per:
Alfons I del Congo