Kodagina Gowramma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKodagina Gowramma

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1912
Madikeri, India Británica
Mort1939
Coorg, India Británica
Causa de mortOfegament Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióacadèmica Modifica el valor a Wikidata
MovimentFeminismo
Família
ParellaB. T. G. Krishna


Mrs. B. T. Gopal Krishna (Madikeri, Raj Britànic, 1912 – Coorg, Raj Britànic, 1939), més coneguda com a Kodagina Gowramma, fou una escriptora índia, feminista i col·laboradora del Moviment per la Llibertat de l'Índia.[1]

Biografia[modifica]

Gowramma nasqué el 1912 a Madikeri[2] i es va casar amb B. T. Gopal Krishna a Coorg, una província del Raj Britànic. Va estudiar en un convent i després d'acabar els estudis començà a interessar-se per la literatura. Convidà a sa casa a Mohandas Gandhi i donà la seua fortuna a la Fundació Welfare.[3][4] A més a més de dedicar-se a escriure, lluità pels drets de les dones.

Va morir quan només tenia 27 anys, el 13 d'abril del 1939, ofegada en una piscina.

Obres[modifica]

Gowramma va escriure en kanarés amb el pseudònim Kodagina Gowramma.(1) Les seues històries, com ara Aparaadhi Yaaru (Qui és el criminal?), Vaaniya Samasye, Aahuthi i Manuvina Raani, tingueren gran repercussió al seu país amb el pas del temps. El conte Manuvina Raani li donà molta fama. Les col·leccions de relats Kambani (Llàgrimes) i Chiguru (Tret) foren publicades pòstumes.(3)

Llegat[modifica]

Dècades després, la seua obra inspirà l'escriptora índia Triveni. Un volum amb relats de Gowramma es publicà amb el títol Mareyalagada Kathegalu, amb un prefaci escrit per Vaidehi.(4)

Referències[modifica]

  1. Vēṇugōpāla Soraba, Je Hēmalata. Women writers in South Indian languages. B.R. Pub. Corp., 1 setembre del 1995, p. 9. 
  2. «The roots of Kannada in Kodagu». Deccan Herald. deccanherald.com, 2014. [Consulta: 2015].
  3. Kushalappa, Mookonda. Long ago in Coorg, 2014, p. 354. 
  4. Kamath, Dr. S. U. Karnataka State gazetteer, Kodagu District. Bangalore: Director of Print, Stationery and Publications at the Government Press, 1993, p. 660.