Kulak

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Kulak (del rus кулак, kulak, "puny") era un terme despectiu fet servir en llenguatge polític soviètic, que al·ludia als grangers rics de l'Imperi Rus que tenien grans extensions de terres, com a resultat de la reforma de Stolipin de 1906. La intenció de Stolipin era crear un grup de pagesos pròspers que donessin suport el govern del Tsar.

La pagesia russa es dividia en Kulaks, els grangers rics, Seredniaks, els grangers de classe mitjana, bednyaks, els més pobres i batraks, els agricultors sense terra.

Després de la revolució russa, els bolxevics, com a aliats del proletariat als pobres i els sense terres. Les franges intermèdies eren qüestionades, però a la vegada se'ls oferia aliances conjunturals, i els kulaks eren els enemics. Però després de la guerra civil, en obrir-se el període de la Nova Política Econòmica, van haver-n'hi de tolerats i fins i tot d'incentivats per a restablir la producció agrícola als nivells anteriors a la guerra. Una vegada complerts aquests objectius econòmics, els kulaks van ser acusats per les autoritats soviètiques de retenció il·legal i especulació amb els aliments, motiu pel qual, durant el mandat de Stalin van rebre severes mesures, dins del procés de deskulakització, protagonitzant revoltes que van ser reprimides amb força pels soviètics.