L'Agulla (el Catllar)

Per a altres significats, vegeu «Agulla».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
L'Agulla
Imatge
Dades
TipusTorre de defensa Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativael Catllar (Tarragonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 10′ 38″ N, 1° 19′ 35″ E / 41.177206°N,1.326261°E / 41.177206; 1.326261
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC12220 Modifica el valor a Wikidata

L'Agulla és una mena de monòlit situat al municipi del Catllar, al Tarragonès, al nord-est del nucli urbà. Es tracta d'una construcció de tipus popular, feta de pedra i morter de calç, de 12 metres d'alçada, que resulta sorprenent a primer cop d'ull. És un dels punts de ventilació de les conduccions d'aigua que solcaven antigament les ribes del riu Gaià. Segurament n'hi havia més d'una, però només s'ha conservat aquesta fins avui. De l'Agulla, se'n té constància des del segle xvii, tot i que podria haver estat construïda molt abans.

El Gaià era, a començament del segle xviii, una font d'energia per a les fàbriques de teixits que se situaven a les seves ribes, igual que les fàbriques de paper. Per això, en aquests termes del Tarragonès, es troben encara avui gran quantitat de molins paperers i d'altres instruments necessaris per a l'arribada i la conducció d'aigües necessàries per a la indústria.[1]

Referències[modifica]

  1. «L'Agulla», Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 14 novembre 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: L'Agulla