Vés al contingut

L'Escorça (l'Hospitalet de Llobregat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
L'Escorça
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciódècada del 1840 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Santa Eulàlia, 2.
Map
 41° 22′ N, 2° 08′ E / 41.37°N,2.13°E / 41.37; 2.13
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20590 Modifica el valor a Wikidata

Can Bitllera més coneguda com L'Escorça és una casa senyorial de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció

[modifica]

La casa està formada per planta baixa, un pis i golfes amb teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal. Té un cos central i dues annexes, un per banda i més baixos que el central. En el cos central s'aixeca una torre de planta quadrada amb tres obertures d'arc de mig punt a la part superior de cada cara i amb coberta a quatre vessants; les obertures estan la del centre oberta i les laterals tapiades. Totes les obertures de la façana són rectangulars, estan disposades seguint eixos verticals i horitzontals i són simètriques. Al primer pis hi ha tres balcons que tenen la pedra que fa de base motllurada.

Els tres cossos estan rematats per una cornisa; la del cos central està decorada amb dentells i les laterals, a un nivell més baix, són llises. Per sobre les cornises hi ha un acroteri i el del cos central està decorat amb un rellotge de sol.[1]

Història

[modifica]

Aquesta casa es va construir pels volts de 1840 amb el nom de Can Bitllera,[2] però possiblement tenia el seu origen en una masia anterior. El fet que es nomeni "escorça" és debut a què, a prop de la casa hi havia les Foneries Escorça S.A. propietat de Joan Escorça, la foneria es va establir al voltant de la masia a finals del segle XIX i per proximitat va acabar agafant aquest nom.[1][2]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «L'Escorça». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 abril 2012].
  2. 2,0 2,1 Mascarell i Llosa, Mireia. L'Abans - l'Hospitalet del Llobregat, Recull Gràfic 1890-1965. Editorial Efadós S.L., p. 273. ISBN 84-95550-29-6.