The Six Million Dollar Man

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: L'home dels seis milions de dòlars)
Infotaula de sèrie de televisióThe Six Million Dollar Man
Gènereciència-ficció i sèrie de televisió basada en una novel·la Modifica el valor a Wikidata
CreadorKenneth Johnson Modifica el valor a Wikidata
DirectorReza Badiyi Modifica el valor a Wikidata
ProductorKenneth Johnson Modifica el valor a Wikidata
CompositorJerry Fielding, Stu Phillips, Mike Post, Mark Snow, Gil Mellé, Oliver Nelson, Benny Golson i Jay Jay Johnson Modifica el valor a Wikidata
Actors
Companyia productoraAmerican Broadcasting Company Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalAmerican Broadcasting Company Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols48 min Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi18 gener 1974 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi6 març 1978 Modifica el valor a Wikidata
Temporades5 Modifica el valor a Wikidata
Episodis99 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodislist of The Six Million Dollar Man episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
IMDB: tt0071054 Allocine: 688 Metacritic: tv/the-six-million-dollar-man TV.com: shows/the-six-million-dollar-man TMDB.org: 1663 Modifica el valor a Wikidata
Imatges externes
Portada
Cartell de la publicació en DVD

The Six Million Dollar Man és una sèrie de televisió estatunidenca emesa entre 1974 i 1978, basada en la novel·la Cyborg de Martin Caidin.[1]

Argument[modifica]

Steve Austin (Lee Majors) és un astronauta i pilot de prova que sofreix un terrible accident durant un vol experimental. Perd l'ull esquerre, totes dues cames i el braç dret.[2]

L'agència governamental OSI, que treballa en el desenvolupament d'un projecte secret anomenat Biònica, pren Steve com a subjecte de prova i reemplaça els seus membres perduts per parts cibernètiques que tenen un cost de sis milions de dòlars, d'aquí el nom de la sèrie. Els nous membres li donen una força enorme, a més de gran velocitat i capacitats de visió telescòpica i infraroja. Després d'això, i com a pagament del deute per la seva intervenció quirúrgica, Steve es converteix en agent d'OSI i compleix perilloses missions.

Recepció[modifica]

Després de l'estrena i el rotund èxit de tres telesèries sobre el personatge, la cadena ABC va produir la sèrie a partir de gener de 1974. Originalment, Caidin havia sol·licitat a l'actor Monte Markham (futur capità a Els vigilants de la platja) per al paper protagonista, però els productors van decidir que Lee Majors era l'actor més convenient, ja que era molt més popular per a les audiències. Finalment, Markham va participar en la sèrie com a Barney Miller, l'home dels 7 milions de dòlars, un ésser humà amb trasplantaments biònics que li han generat una bogeria crònica i la necessitat de cometre crims.

Durant aquesta primera temporada es van desenvolupar els clixés que seguirien durant tota la sèrie; les escenes en les quals el protagonista corria eren sempre mostrades en càmera lenta per emfatitzar la seva gran velocitat i quan enfocava la vista, l'ús de les capacitats telescòpiques era emfatitzat per un so particular, que es va tornar popular entre els seguidors de la sèrie, especialment infants.

En les últimes temporades, els episodis s'alternaven amb episodis dobles per mitjà de cliffhangers per a mantenir el nivell d'audiència.

Personatges secundaris[modifica]

Amb el començament de la sèrie el personatge d'Oliver Spencer (Darren McGavin), cap d'OSI, va ser reemplaçat pel d'Oscar Goldman (Richard Anderson), perquè es buscava que el personatge fos més agradable i no tan mesquí com Spencer. De fet, al principi Goldman es comporta com tot un buròcrata i en temporades posteriors ja és fins i tot paternal. Quant al personatge de Rudy Wells, científic al capdavant del projecte biònic, es va mantenir, encara que l'actor (Martin Balsam) va ser reemplaçat per Alan Oppenheimer en la primera i segona temporada per ser després també reemplaçat per Martin E. Brooks.

L'home de 7 milions de dòlars[modifica]

Durant la segona temporada va fer el seu primer atac Barney Miller, l'home de 7 milions de dòlars (Monte Markham), que havia estat un campió automobilístic abans de sofrir un terrible accident. Oscar Goldman va autoritzar el reemplaçament biònic dels seus membres; tots dos braços i cames. Barney va quedar mentalment inestable i convençut que havia de ser l'únic home biònic, per la qual cosa es va enfrontar a Steve Austin en diversos episodis.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]