Vés al contingut

Límit convergent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Límit convergent (convergència oceànica-continental).

Un límit convergent o destructiu (tectònica de plaques), és la línia de xoc entre dues o més plaques litosfèriques.[1]

Quan en el límit convergent una de les plaques de la litosfera s'enfonsa per sota de l'altra consumint-se en el mantell, es parla de subducció. La zona de subducció es defineix per un pla on hi ha una forta activitat sísmica, anomenat zona o pla de Wadati–Benioff.[2]

Aquests tipus de límits comporten la formació de serralades i estan associats a zones d'activitat volcànica i sísmica originades per la fricció de les dues plaques.

El punt d'intersecció de les dues plaques s'anomena zona de subducció i és allí on s'acumulen els sediments en una estructura anomenada prisma d'acreció.

Convergència oceánica-oceánica. 1.- Escorça oceànica; 2.- Litosfera; 3.- Astenosfera; 4.- Escorça continental; 5.- Fossa oceànica; 6.- Arc d'illes volcàniques.

Hi ha plaques litosfèriques continentals i oceàniques. L'escorça de les plaques continentals és força més gruixuda, però menys densa que no pas l'oceànica.

Quan les plaques conflueixen hi pot haver tres tipus de xoc:

  • Dues plaques oceàniques xoquen entre elles (oceànica-oceànica)
  • Una placa oceànica xoca amb una placa continental (oceànica-continental)
  • Dues plaques continentals xoquen entre si (continental-continental).[3][4]

Referències

[modifica]
  1. Riba, O.. «límit convergent». Diccionari de Geologia, Institut d'Estudis Catalans, IEC, 1997. [Consulta: 3 octubre 2023].
  2. Wicander, Reed; Monroe, James S.. Geol (en anglès). 2. Cengage Learning., 2016) Geol (2nd ed.). Belmont, CA: Cengage Learning.. ISBN 978-1133108696. OCLC 795757302.. 
  3. «Què és un límit de placa convergent». eferrit.com, 2023. [Consulta: 3 octubre 2023].
  4. King, H.. «Convergent Plate Boundaries» (en anglès). Geology.com, 2023. [Consulta: 3 octubre 2023].