Laís Bodanzky

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLaís Bodanzky

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 setembre 1969 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
São Paulo (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirectora de cinema, guionista Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeLuiz Bolognesi Modifica el valor a Wikidata
PareJorge Bodanzky Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm1738698 Allocine: 135797 Allmovie: p296515 TMDB.org: 144808
Twitter (X): laisbodanzky Modifica el valor a Wikidata

Laís Bodanzky (São Paulo, 23 de setembre de 1969) és una directora de cinema i de teatre brasilera, especialment coneguda per la pel·lícula Bicho de Sete Cabeças (2001), la seva opera prima, englobada en el marc de cinema de denúncia social.

Trajectòria[modifica]

Filla del cineasta Jorge Bodanzky, al principi, Laís volia ser actriu. Va estudiar en el Centre de Recerca Teatral d'Antunes Filho. Va ser llavors, en estudiar actuació quan es va adonar que el que a ella li interessava era la concepció de l'espectacle.[1] Posteriorment va estudiar a la universitat FAAP on va conèixer Caio i Fabiano Gullane i on va començar el projecte de cinema itinerant. "El més important d'estudiar el cinema és trobar als teus parells. Treballar amb els millors del mercat no sempre és un senyal d'èxit. Per a mi, la qual cosa sempre va funcionar bé va ser treballar amb persones del mateix nivell que el meu, persones talentoses que creixen juntes i on pugui haver-hi diàleg sobre els processos " explica Bodanzky.

En 1997 va fundar al costat de qui va ser la seva parella Luiz Bolognesi la productora Buriti Films des de la que coprodueix la seva obra.[2]

El seu primer treball documental va ser realitzat en 1999, Cine Mambembe - O Cinema Descobre o Brasil i poc després, en el 2000 va estrenar el seu primera llargmetratge, "Bicho de Sete Cabeças". Va participar en la Selecció Oficial de Toronto i va ser guanyador de la Millor Pel·lícula en Biarritz, entre altres 46 premis nacionals i internacionals.

El seu segon llargmetratge va ser "Chega de Saudade", una coproducció amb el canal Arte de França.[3] Laís va dirigir un dels episodis de la pel·lícula Invisible World per a la Mostra Internacional de Cinema de São Paulo, projecte que va comptar amb noms com Wim Wenders, Manoel de Oliveira, Atom Egoyan, entre altres.[4]

El 2012 va dirigir com a documentalista un treball sobre les dones olímpiques brasileres als Jocs Olímpics formant part del projecte "Memòria de l'esport olímpic brasiler" [5] El 2015, va dirigir dos episodis de la segona temporada de la sèrie PSI per a HBO.

En 2017 va estrenar Como Nossos Pais protagonitzada per Maria Ribeiro, història d’una dona que només fa coses que la gent vol que faci. Va ser seleccionada per a la Mostra Panorama Especial al 67è Festival Internacional de Cinema de Berlín, premiat al 19è Festival de Cinema Brasiler de París i al Festival de Gramado.[6][7]

Cine Tela Brasil[modifica]

Amb la seva parella Luiz Bolognesi a iniciar en 2005 un projecte itinerant d'exhibició gratuïta de pel·lícules en ciutats dels estats brasilers de São Paulo, Rio de Janeiro i Paraná utilitzant un camió. El Cinema Tela Brasil consisteix en una gran carpa de 13m x 15m, on s'instal·len 225 cadires, equip professional de projecció 35mm (cinemascope), pantalla de 7m x 3m, so estèreo surround i aire condicionat. Tota l'estructura és muntada i desmuntada a cada visita, sent transportada per un camió propi, que durant les sessions es transforma en cabina de projecció. Les sessions tenen una durada mitjana d'una hora i 30 minuts, sempre amb l'exhibició d'una pel·lícula brasilera de llargmetratge. El projecte promou quatre sessions diàries de cinema.[8]

Fins a finals de juliol de 2007, el projecte havia visitat 111 ciutats, promovent 1.355 sessions i abastant un públic de més de 260 mil persones.[9]

Vida personal[modifica]

Laís Bodanzky va estar casada amb el realitzador i guionista brasiler Luiz Bolognesi amb qui té dos fills i del qual en 2017 estava divorciada encara que manté la col·laboració professional.[10]

Filmografia[modifica]

Com a directora[modifica]

Premios y reconocimientos[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Laís Bodanzky fala sobre sua carreira, seu processo criativo e seu novo filme - Como Nossos Pais | Academia Internacional de Cinema (AIC) - Escola de Cinema - RJ - SP» (en portuguès brasiler). , 02-08-2017 [Consulta: 5 maig 2018].
  2. «Buriti Filmes - Sobre Nós». [Consulta: 5 maig 2018].
  3. «'Chega de Saudade' traz o salão de baile para as telas - Cultura - Estadão» (en portuguès brasiler). [Consulta: 5 maig 2018].
  4. «Invisible World (2011) - Theo Angelopoulos, Gian Vittorio Baldi, Marco Bechis, Lais Bodanzky, Maria de Medeiros, Manoel de Oliveira, Atom Egoyan, Guy Maddin, Jerzy Stuhr, Wim Wenders | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related | AllMovie». [Consulta: 5 maig 2018].
  5. «Laís Bodanzky filma história de brasileiras nos Jogos Olímpicos». [Consulta: 5 maig 2018].
  6. Hopewell, John «Lais Bodanzky, Maria Ribeiro on ‘Just Like Our Parents’» (en anglès). , 21-02-2017 [Consulta: 5 maig 2018].
  7. «Còpia arxivada» (en espanyol europeu). Arxivat de l'original el 2018-05-06. [Consulta: 7 març 2022].
  8. «Laís Bodanzky». [Consulta: 5 maig 2018].
  9. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2018-05-03. [Consulta: 7 març 2022].
  10. «Laís Bodanzky assume o discurso feminista em 'Como Nossos Pais', seu longa vencedor de Gramado - Cultura - Estadão» (en portuguès brasiler). [Consulta: 5 maig 2018].
  11. «Laís Bodanzky se alza con el Premio del Público en la 24 Mostra de Cine Latinoamericano de Cataluña – CIMA – Asociación de mujeres cineastas y de medios audiovisuales» (en espanyol europeu). [Consulta: 5 maig 2018].