La Colmena de Igualada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesLa Colmena de Igualada
Tipuspublicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Lloc de publicacióIgualada Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

La Colmena de Igualada era una publicació setmanal, publicada a Igualada entre 1880 i 1882.Portava el subtítol Periódico semanal científico, literario y defensor de los intereses de esta Ciudad y su partido.

Descripció[modifica]

La redacció i administració de la publicació era l'Ateneu Igualadí de la Classe Obrera i l'impressor era Marian Abadal. El primer número es va publicar el 2 de maig de 1880 i el darrer el 121, amb data 20 d'agost de 1882. Sortia cada diumenge i tenia vuit pàgines, a dos columnes, amb un format de 31 x 21 cm.[1]

La llengua habitual era el castellà, però també hi havia articles i poesies en català.

Continguts[modifica]

Era una publicació de tipus cultural i social amb notícies de divulgació científica i industrial, informació de la vida ciutadana, poesies i curiositats. També portava molta informació sobre les activitats de l'Ateneu Igualadí.

Segons Carner:[2] “S'accentua el matís liberal i aviat s'inicia la polèmica amb el Semanario de Igualada que es presenta estalonant a La Colmena puix que els dos periòdics surten el mes de maig de 1880 [...] La Colmena defensa la Sociedad de Aguas del Noya que ha obert una sèrie de pous al marge del riu; el Semanario considera inviable el projecte [...] Es reprenen les obres del ferrocarril d'Igualada a Sant Sadurní i fracassen definitivament. El Semanario defensa el tren de via estreta Igualada-Martorell”.

Bona part dels redactors ja havien col·laborat a El Eco de Igualada i Eco del Noya: Bonaventura Martí, Pere Bosch i Soldevila, Joaquima Hernández de Moga, Josep Espinal Fuster, Jaume Serra Iglesias, Joan Serra i Constansó, P. Mariano Ferrer i Miquel Amigó.[3]

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. Miret Solé, M. Teresa. La premsa a Igualada (1808?-1982). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1983, p. vol. 1, p. 49. 
  2. Carner Borràs, Antoni «Un cop d'ull a la premsa igualadina». III Jornada d'orientació periodística, 1977, pàg. 32-33.
  3. Miret Solé, M. Teresa. La premsa a Igualada (1808?-1982). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1983, p. vol. 1, p. 50. 

Enllaços externs[modifica]