La Coromina (Biosca)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
La Coromina
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud676 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaLloberola (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
Camí a la Coromina
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC34654 Modifica el valor a Wikidata

La Coromina[1] és una masia al terme municipal de Biosca (la Segarra) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El baluard

A mig camí dels nuclis de Peracamps i Lloberola. Aquest antic casal és un edifici que té funció d'habitatge, amb annexos que tenien funció agrícola i ramadera.[2] És de planta rectangular, orientada de nord-est a sud-oest, amb el carener paral·lel a la façana.

A l'edifici amb funció d'habitatge, a la façana principal sud-est, hi ha una entrada amb arc rebaixat i porta de fusta. A la seva dreta, hi ha una petita obertura. A la planta següent, hi ha dues finestres amb ampit a cada lateral, i al centre un balcó amb barana de ferro.[2]

A la façana nord-oest, hi ha una obertura triangular a la part esquerra, a la seva dreta hi ha tres espitlleres. A la segona planta, hi ha tres finestres. A la façana sud-oest, hi ha una finestra al segon pis, i dues al tercer. A la façana nord-est, hi ha diverses espitlleres repartides per la façana. La coberta és de dos aiguavessos (nord-sud), acabada en teules.[2]

Hi ha diverses casetes amb una sola entrada, i amb coberta d'un vessant, que tenien funció ramadera. Tant aquestes casetes com la façana principal de la casa, es troben dins d'una era tancada per murs, on a la cara nord, hi ha un baluard[3] amb reixa.[2] A la llinda del baluard es pot llegir "JOAN COROMINA Y COLL FEU FER EL BALUART Y CORTS ANO 1863".

Referències[modifica]

  1. «La Coromina (Biosca)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «La Coromina». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 6 febrer 2015].
  3. «La Coromina (Biosca)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Coromina