Vés al contingut

La Fassina del Solà

Infotaula edifici
Infotaula edifici
La Fassina del Solà
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud455 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMonistrol de Calders (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 45′ 33″ N, 2° 00′ 53″ E / 41.7592°N,2.01459°E / 41.7592; 2.01459

La Fassina del Solà, popularment Porxo del Rector, fou una fassina, fàbrica d'aiguardent, del terme municipal de Monistrol de Calders, de la comarca del Moianès.

Està situada a tocar del poble, al seu sud-est, darrere de l'església parroquial de Sant Feliu i de la Rectoria, o Mas Guardiola, prop de l'extrem nord del carrer del Molí, al costat nord de la Fàbrica Nova.

Fou construïda a darreries del segle xvii pels del mas del Solà per tal de convertir en aiguardent una part de la immensa collita de raïm que hi havia en aquell moment a les seves terres. Un segle més tard, ja no funcionava, i fou donada a l'església, juntament amb el mas Guardiola.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Fassina del Solà
  • ERILL I PINYOT, Gustau, GUAL I PURTÍ, Jordi (fotografies) i MANENT I ORISTRELL, Llibert (cartografia). Monistrol de Calders: El poble dels pagesos enginyers. Moià-Monistrol de Calders: Gràfiques Ister. Ajuntament de Monistrol de Calders, 2006. (Col·lecció Pedra i aigua, 1). DL. B-54.339/2006
  • PERARNAU I LLORENS, Jaume i PIÑERO I SUBIRANA, Jordi. Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Monistrol de Calders: Ajuntament de Monistrol de Calders, 1993. Sense ISBN.