Font de Panedes

(S'ha redirigit des de: La Font Del Penedès)
Infotaula de geografia físicaFont de Panedes
Localització
Entitat territorial administrativaSanta Cristina d'Aro (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 51′ 03″ N, 2° 57′ 39″ E / 41.850792°N,2.960783°E / 41.850792; 2.960783
Dades i xifres
Altitud170 m Modifica el valor a Wikidata
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata

Font de Panedès[1] és un indret on es troba un jaciment arqueològic situat al municipi de Santa Cristina d'Aro.

Descripció[modifica]

El jaciment arqueològic és en una zona d'explotació agropecuària, en un planell amb aigua abundant de rieres i fonts, a la carretera de Llagostera a Romanyà de la Selva (en una vinya davant del trencant de la Font de Penedes, al sud-oest del Massís de les Gavarres, on s'inicia a la plana).

L'any 1960 el Sr. Sanz Roca descobreix oficialment el jaciment, del qual Miquel Oliva en recull materials. Però segurament F. Gonzalez Hurtebiese en fou el primer descobridor, l'any 1905 deixant-ne constància en un manuscrit (citant el material recollit pel Sr. Cama i que més tard fou ingressat al Museu Arqueològic de Girona). Pel que sembla, la recollida de material fou força arbitrària, ja que predominen les peces retocades sobre els fragments i les ascles. Hi ha una gran varietat de tipus d'estris, com perforadors, rascadores, làmines, laminetes i truncadures. Però els més destacats són els burins i els raspadors (que tendeixen al burí arquejat).

L'any 1986 N. Soler proposa que podria tractar-se d'un jaciment aurinyacià similar al de Cal Coix (Maçanet de la Selva). Però Miquel Oliva, a partir de la ceràmica a mà recollida (força malmesa) proposa que es tracta d'un jaciment post-paleolític. Ara bé, sobre la base dels nous materials lítics recollits pels membres de l'Associació Arqueològica de Llagostera els jaciment sembla consolidar-se com a conjunt paleolític, corresponent-se la ceràmica a una altra ocupació eventual del mateix lloc.[2]

Referències[modifica]

  1. Llinàs i Pol, Joan. «De la prehistòria a lèpoca romana. Els primers 100.000 anys d’activitat humana a Llagostera». A: Albà, Marta – Mallorquí, Elvis.. Història de Llagostera. Les claus del passat. Ajuntament de Llagostera, 2010, p. 72. ISBN 978-87-937089-4-8. 
  2. Cantón i Playà, Pere. Les Comarques gironines : del paleolític als visigots : catàleg de jaciments. Girona: Diputació de Girona, 2001. ISBN 8460726452. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]