Font Trobada

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: La Font Trobada)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaFont Trobada
TipusFont Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaBarcelona Modifica el valor a Wikidata

La Font Trobada era una font situada a la muntanya de Montjuïc, a Barcelona.

Referència històrica[modifica]

El baró de Maldà, en el seu famós Calaix de Sastre, parla de les fonts de Montjuïc. Aquest escrit data del 1778: "Cosa de poch temps hà se hà descubert una Font, á la que nomenan Trobada al peu de la montanya de Montjuich, que fá proba als que hán begut de la dita aigua, facilitant-los l'orina i purgació del ventrell. Yo no la hé probada per no tenirla menester..." En un memorial dirigit al Corregidor deu anys més tard, el 1788, un hortolà exposa que la font coneguda com a Trobada, situada en el seu terreny, no té cabal suficient i per tant, ell es dedica a vendre anís i bolados als qui la visiten. Protesta perquè hi ha gent que entra en el seu hort a vendre el mateix que ell, i demana al Corregidor que intervingui al respecte.

Era típic pujar a la Font Trobada a celebrar la revetlla de Sant Joan. El 1780 s'havia prohibit encendre fogueres dins la ciutat emmurallada, per por que el foc es pogués propagar a les cases, i això feu que els barcelonins pugessin a les muntanyes properes a fer fogueres, i a collir herbes i beure aigua que, segons la dita popular, la nit de Sant Joan adquireixen poders màgics. La Font Trobada era situada al final d'un caminet costerut, en el conegut Torrent dels Tarongers, entre la part alta del carrer Roser i del carrer Nou. La font rajava en un pati, que també es feia servir com a pista de ball, i on el 1817 es va inaugurar un café-fonda i s'hi va col·locar una placa que deia: "Año 1817. El teniente general don Andrés Pérez de Herrasti, gobernador de Barcelona, dedica a sus habitantes este delicioso y saludable sitio, descuidado por tantos siglos."

Placa recuperada de l'antiga Font Trobada. Actualment ubicada a les instal·lacions de la Piscina Municipal Montjuïc.

La popularitat d'aquesta font va ser tal, que fins i tot la infanta Luisa Carlota, que un dia de primavera de 1819 va pujar a la muntanya a visitar les pedreres, hi va voler berenar a l'estil més genuí del país.

Josep Fiter i Inglés, en un article dedicat a les fonts de Montjuïc, que publicà a la revista La Ilustración de Barcelona, el 1882, diu: "Pocos sitios hemos visto en efecto tan pintorescos com el rústico puente que se sostiene entre los árboles de la Font Trobada, casa de recreo que habilitó el teniente general D. Andrés Pérez de Herrasti, gobernador del Principado en 1817, según consigna una lápida enclavada debajo del balcón. Aquel ilustre militar proporcionó así a los honrados menestrales de Barcelona, lugar de higiénico esparcimiento a que tan aficionadas se muestran siempre la poblaciones obreras."

Durant molts anys el cafè-fonda fou regentat per uns gallecs, i es va convertir en punt de reunió d'immigrants originaris de Galícia que enyoraven la seva terra. Així doncs, a la Font Trobada era usual alternar els balls de l'època amb munyeires acompanyades del so de les gaites. La Font Trobada va subsistir durant anys, no sense patir diverses reformes que la van anar deixant en l'oblit. Amb la construcció de la piscina descoberta del Club Natació Montjuïc, la font va quedar a l'interior del bar de la piscina, i quan el 1992 Antoni Moragas va construir la nova piscina olímpica sobre l'antiga, la font va desaparèixer definitivament.