Pinetell de pícea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lactarius deterrimus)
Infotaula d'ésser viuPinetell de pícea
Lactarius deterrimus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreRussulales
FamíliaRussulaceae
GènereLactarius
EspècieLactarius deterrimus Modifica el valor a Wikidata
Gröger, 1968
Nomenclatura
Sinònims
  • Lactarius deliciosus var. piceus Smotl. (1947)
  • Lactarius deliciosus var. deterrimus (Gröger) Hesler i A.H.Sm. (1979)

El pinetell de pícea (Lactarius deterrimus), és una espècie de pinetell (gènere Lactarius) comestible. El seu capell és de color taronja i fa fins a 12 cm d'amplada i desenvolupa taques verdes quan es fa vell o sofreix algun dany. El seu làtex és de color taronja però es torna marró al cap d'uns 30 minuts. És un fong mycorrhiza associat a Picea abies i algunes espècies d'Arctostaphylos. Es troba a Europa, és comú a Europa central, i a parts d'Àsia. Els bolets apareixen entre juny i novembre en els boscos de pícees. És de gust més amargenat que el del rovelló Lactarius deliciosus i no és tan apreciat.[1]


L'epítet específic deterrimus deriva del llatí i va ser escollit pel micòleg Frieder Gröger per assenyalar les pobres propietats gustatives d'aquest bolet. Deterrimus és el superlatiu de "dēterior" (que significa menys bo)o "el pitjor, el més pobre".[2]

Les anàlisis filogenètiques moleculars mostren que L. deterrimus, L. sanguifluus, Lactarius vinosus i L. fennoscandicus formen un grup d'espècies emparentades, que podria incloure les espècies nord-americanes L. paradoxus i L. miniatosporus.

Lactarius deterrimus pertany a la secció Deliciosi del gènere Lactarius.

Lactarius, aspecte
L. deliciosus L. semisanguifluus L. fennoscandicus

Parasitisme[modifica]

Bolets de L. deterrimus defornats per Hypomyces lateritius.

El fong paràsit ascomicet Hypomyces lateritius (sinònim Peckialla laterita) de vegades parasita a Lactarius deterrimus A més de L. deterrimus, també poden estar parasitats per aquest fong els rovellons L. deliciosus i L. sanguifluus i rarament altres Lactarius. Hypomyces lateritius, H. ochraceus, H. rosellus, H. odoratus, entre altres espècies de Hypomyces viuen parasitant diferents espècies de Lactarius i d'altres gèneres de bolets.

Referències[modifica]

  1. Heilmann-Clausen, Jacob; Verbeken, Annemieke; Vesterholt, Jan. The Genus Lactarius. 2. The Danish Mycological Society, 1998, p. 150–153. ISBN 87-983581-4-6. 
  2. Genaust, Helmut. Etymologisches Wörterbuch der botanischen Pflanzennamen (en alemany). Hamburg, Germany: Nikol, 2005, p. 204. ISBN 978-3-937872-16-2. 

Enllaços externs[modifica]