Lançados

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els Lançados[1] eren colons i aventurers d'origen portuguès a Senegàmbia, les illes de Cap Verd, Guinea i altres zones de la costa d'Àfrica Occidental. Molts eren jueus, sovint cristians nous que fugien de la persecució de la Inquisició portuguesa.[2]. Els lançados sovint prenien esposes africanes de les famílies governants locals, activant la protecció i llaços comercials avantatjosos. Organitzaren xarxes clandestines de comerç d'armament, espècies i a vegades d'esclaus, provocant les ires de la Corona portuguesa a causa de la seva incapacitat per recaptar impostos.

Encara que mai foren gaire nombrosos, els nens mestissos nascuts dels lançados i les seves esposes i concubines africanes serviren com a intermediaris fonamentals entre els europeus i els nadius africans. Exerciren un poder significatiu en el desenvolupament primerenc d'economies portuàries com Bissau i Cacheu, i foren força actius a les zones costaneres d'Àfrica i Àsia com Bambouk.[3] Foren els pares de la llengua i cultura criolla.

Notables Lançados[modifica]

Referències[modifica]

  1. Pardue, Derek. Cape Verde, Let's Go: Creole Rappers and Citizenship in Portugal. Champaign: University of Illinois Press, 2015, p. 42 [Consulta: 6 maig 2016]. 
  2. de Benoist, 2003, p. 60.
  3. Yves-Jean Saint-Martin, Le Sénégal sous le second Empire, Karthala, Paris, 1989, p. 610.

Bibliografia[modifica]