Lanius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuLanius Modifica el valor a Wikidata

botxí septentrional Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaLaniidae
GènereLanius Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

Lanius és un gènere d'ocells de la família dels lànids (Laniidae). És el gènere més ric en espècies de la seva família.

Descripció física[modifica]

La major part de les espècies tenen algun grau de dimorfisme sexual, amb un mascle de colors més brillants que la femella.

Distribució geogràfica[modifica]

Es distribueixen principalment pel Vell Món, si bé el botxí septentrional té una distribució circumpolar i el botxí americà únicament nord-americana. Als Països Catalans aquest gènere està representat, en major o menor nombre per l'escorxador, la trenca, el capsigrany i el botxí meridional. Aquests noms comuns es poden fer extensius a espècies del mateix gènere, d'aspecte similar, d'altres latituds.

Comportament[modifica]

Són ocells d'hàbitats oberts, que es veuen sobretot, en posició erecta, sobre una perxa, com els filferros elèctrics o els d'estendre la roba o la copa d'un arbre. Des d'aquells llocs es poden llançar cap a terra a la captura d'una presa o agafar-la al vol.

Malgrat la dieta similar a la dels rapinyaires, no tenen les fortes urpes d'aquests. Tot i que fan servir els peus per mantenir els insectes més petits, les preses grans són empalades en una punta afilada, com una espina d'arbust o d'un filferro. D'aquesta manera, l'assegura per trossejar-la amb el seu bec ganxut.

La majoria de les espècies de Lanius són solitàries, excepte en època de cria. Les espècies septentrionals o de clima temperat són migratòries i passen l'hivern molt al sud de l'àrea de reproducció.

Dieta[modifica]

Principalment s'alimenten d'insectes grans, però també agafen petits ocells, rèptils i mamífers. Les grans espècies septentrionals, com ara el botxí septentrional s'alimenten majoritàriament de vertebrats, especialment a l'hivern.

Taxonomia[modifica]

Segons la classificació del Congrés Ornitològic Internacional (versió 11.2, 2021) aquest gènere està format per 30 espècies.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lanius