Lenaia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Lenaia eren les festes de les civilitzacions del mar Egeu a l'antiga Grècia que se celebraven pels volts del 25 de desembre, coincidint amb el solstici d'hivern. El ritual era exclusivament femení.

En el bosc, un home o toro que representa el déu Dionís era trossejat i consumit per les Mènades. Més endavant, en el ritual es feia ofrena d'un bebè que representava el renaixement de Dionís. En l'època clàssica, el sacrifici humà va ser substituït pel d'una cabra, i el paper de les dones va canviar al de ploracossos. Els sacerdots realitzaven rituals anomenats miracles del vi, en els quals se segellava aigua o suc en una habitació durant la nit i al matí de l'endemà es convertia en vi. El miracle es deia que l'havia dut a terme Dionís i Lenaia. Pel segle V aC el ritual s'havia convertit en un festival de competicions de teatre Gamelion, sovint celebrat a Atenes al Teatre Lenaion.

Versió romana[modifica]

Brumàlia és el nom de les festes romanes en honor a Bacus que generalment duraven un mes i acaben el 25 de desembre. El festival incloïa beguda i alegria. El nom podria derivar de la paraula llatina Boira, tot i que la festa es produïa de nit.

Referències[modifica]