Les Châtiments

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreLes Châtiments

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escrita Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorVictor Hugo Modifica el valor a Wikidata
Llenguafrancès Modifica el valor a Wikidata
PublicacióFrança, 1852 Modifica el valor a Wikidata
Format per« C’était en juin (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènerepoesia Modifica el valor a Wikidata

Les Châtiments (‘Els castigs’) és una antologia de poemes de Victor Hugo on satiritza els polítics de la seva època. Va eixir el 1853 i una nova versió eixamplada va sortir el 1870.[1] El va escriure durant l'exili voluntari a Brussel·les i a l'illa de Jersey.[1]

Publicats el 1853, els poemes equiparen l'Imperi a un crim que castiga el poble (d'aquí el títol), especialment les classes baixes. Contenen molts episodis que l'autor va viure de primera mà i que mostren la situació miserable dels treballadors, enfront del luxe d'un govern il·legítim. Hi compara Napoleó III, el seu enemic preferit, amb l'emperador romà Neró.[2] El recull és ple d'horror i indignació, però acaba amb el compromís d'Hugo amb el progrés i la pau i la seva creença en la llibertat i la fraternitat.[1]

Pels seus atacs, va haver d'exiliar-se. El to humorístic que suavitza les atrocitats narrades prové de la comparació dels líders amb cruels emperadors romans i bèsties. Aquesta animalització va ser un dels trets que més va agradar el públic i l'obra va ser un gran èxit, llegida fins i tot pels qui apareixien caricaturitzats, que van intentar debades una reconciliació amb Hugo.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Les Châtiments | Romanticism, French, Verse» (en anglès). Encyclopædia Britannica. [Consulta: 10 octubre 2023].
  2. Lorrain, François-Guillaume «Victor Hugo, Napoléon III : ils se sont tant haïs» (en francès). Le Point, 17-11-2019 [Consulta: 10 octubre 2023].

Bibliografia[modifica]

  • Facsímil en línia de l'edició completa de 1870: Hugo, Victor. Les châtiments (facsímil gratuït en línia) (en francès). 19a ed., única edició completa. París: Hetzel & Cie, 1870.