Leucisme

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Els gats blancs usualment són leucístics.

El leucisme (del grec λευκοσ, leucos, blanc) és una particularitat genètica deguda a un gen recessiu, que dóna un color blanc al pelatge o plomatge (els ulls mantenen el seu color normal, a diferència dels albins).

El leucisme és diferent de l'albinisme: els animals leucístics no són més sensibles al sol que la resta. Al contrari, poden ser fins i tot lleugerament més resistents, ja que en tenir el color blanc una albedo elevat protegeix més de la calor. El contrari del leucisme és el melanisme.

Leucisme en aus[modifica]

Es defineix com la manca parcial o total de eumelanina o faeomelanina a les plomes, a causa d'un disturbi heretat en el procés de formació d'aquests pigments.

El leucisme (indicat sovint per error com a "albinisme" o "Albinisme parcial") sembla ser l'aberració de color genèticament determinada més comú en les aus.

Les aus que presenten aquesta aberració produeixen melanina de manera normal, però el pigment no es deposa en les cèl·lules de les plomes, que a causa d'això queden blanques.

El grau de leucisme varia molt, des d'aus que tenen només alguna ploma blanca fins a aus amb tot el plomatge blanc (igual que en els albins, les plomes amb colors vermells i grocs, produïts per carotenoides, poden estar intactes) però els ulls sempre tenen coloració normal. El bec i les potes, en canvi, poden estar normalment acolorits o no tenir per complet de color.

En ocells leucina, cada ploma és generalment blanca del tot o amb coloració normal.

Una ploma parcialment blanca indica amb un alt grau de probabilitat que l'au ha patit carències durant el seu creixement (no és un defecte genètic).

Les aus amb aspecte general tornassolat o jaspiat (aspecte "Rentat"), produït per combinació de plomes totalment blanques i plomes de color normal, són generalment individus afectats de leucisme.

Els pigments més importants que donen color a les aus es denominen melanina i carotinoides.

Carotenoides[modifica]

L'au assimila carotenoides mitjançant l'aliment, i els enzims del cos els transformen en pigments que varien entre groc clar i vermell carmesí-.

Les alteracions en aquesta pigmentació es deuen principalment a una dieta no adequada. Un exemple molt vist són els flamencs captius que no adquireixen plomes vermelles perquè no s'alimenten de crustacis. La quantitat de coloració rosada al pit d'algunes espècies de gavines també varia a causa del mateix motiu, encara que sigui aus que viuen en llibertat.

Hi ha mutacions que alteren els pigments de color basats en carotenoides, però són rares. Les mutacions que afecten les melanines són molt més freqüents.

Melanina[modifica]

Hi ha dos tipus de melanina a les aus:

L'eumelanina, que genera plomes de color negre, gris i marró fosc, i la faeomelanina, que genera plomes rufas en alta concentració i plomes des groguenques (groc-terrós pàl·lid) fins a gairebé blanques, en baixa concentració.

Quan tots dos tipus de melanina influeixen junts, generen colors combinats, com el bru-grisenc.

En ulls i pell, en canvi, només influeix l'eumelanina.

Algunes espècies d'aus tenen únicament eumelanina, però en la majoria d'espècies ambdós tipus de melanina es combinen per determinar coloració.

L'albinisme es defineix com la manca total d'ambdós tipus de melanina, degut a una manca heretada de "tyrosine", un enzim que comença el procés mitjançant el qual es forma melanina.

El resultat d'aquesta mutació és un ocell que no té gairebé per complet de color, tant en les plomes com en pell i ulls.

Els tons vermells i rosats que s'observen en ulls i zones sense plomes es deuen al color de la sang que s'adverteix a través dels teixits.

Un ocell predominantment blanc que mostra una mica de pigmentació melánica no és un albí. (Vegeu el color dels ulls si no són rosa o vermellosos no hi ha albinisme)

El "albinisme parcial" (citat amb molta freqüència en literatura ornitològica) és un concepte equivocat, ja que no hi ha aus "Parcialment albines" (de la mateixa manera que no existeixen "embarassos parcials ", segons indica Hein van Grouw).

Galeria[modifica]

Però la falta d'interessant la no influeix sobre la capacitat per formar carotenoides, i un ocell albí no ha de ser necessàriament tot blanc, pot presentar zones grogues o vermelloses (encara que la pell és sempre rosada i els ulls són sempre vermells).

No és molt rar el naixement d'ocells albins, però en el camp veuen molt poc (els ocells blancs observats a camp solen tenir color normal d'ulls, i per tant no són albins).

El motiu d'aquesta escassetat és que els albins normalment no sobreviuen fins a arribar edat adulta, perquè la falta de pigmentació en els ulls els produeix serioses deficiències en la vista.

Si té vida normal és difícil que sigui albí.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Leucisme Modifica l'enllaç a Wikidata