Albinisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Albinisme
Albinisitic man portrait.jpg
Classificació i recursos externs
Especialitat Endocrinologia
CIM-10 E70.3
CIM-9 270.2
OMIM 203100
MedlinePlus 001479
eMedicine derm/12
Patient UK Albinisme
MeSH D000417
Modifica dades a Wikidata
Pingüí del Cap (Spheniscus demersus) albí

L'albinisme és un trastorn genètic en què hi ha una absència congènita de pigmentació dels ulls, pell i pèl als éssers humans i animals, causat per una mutació en els gens. En els humans afectats, es caracteritza pel fet que tenen el pèl blanc, els ulls clars i la pell blanca lleugerament rosada. També es dóna en els vegetals, on manquen altres compostos com els carotens. És hereditari; apareix amb la combinació dels dos pares portadors del gen recessiu.

Aquesta malaltia es pot donar de diferents formes: l'albinisme parcial (albinisme ocular) i l'albinisme total (albinisme oculocutani).

Els albins tenen una visió deficient i estan exposats a càncers de la pell si no es protegeixen del sol.

En presència d'un individu blanc, cal no confondre l'albinisme amb el leucisme, que és el contrari d'un melanisme. En un cas de leucisme, no hi ha cap mena de sensibilitat incrementada a la llum solar.

Albinisme a l'Àfrica[modifica | modifica el codi]

A l'Àfrica, els "negres blancs" són rebutjats només néixer i discriminats en l'edat adulta. Per culpa del sol, pateixen problemes òptics i molts moren joves de càncer de pell. En algunes zones rurals, es considera que la falta de pigmentació a la pell és per una maledicció familiar i poden arribar a ser víctimes d'assassinats rituals, ja que existeix la creença que les extremitats dels albins serveixen per fer pocions que atorguen riquesa a qui les beuen.

A la petita i aïllada localitat muntanyenca de Aicuña, a l'oest de la província argentina de La Rioja, es registra un alt percentatge d'albinisme oculocutani, un fenomen produït per la consanguinitat.

L'illa de Puerto Rico és considerada com "La Capital Mundial del Albinismo". Dels 13 tipus d'albinisme que s'han descrit, podem trobar set a Puerto Rico, on 1/2, 000 habitants té algun tipus d'albinisme. La síndrome d'Hermansky-Pudlak és l'albinisme de major prevalença a l'illa: 1/1, 800 habitants té HPS. A l'àrea nord de l'illa, 1/21 habitants és portador del gen, mentre que a l'àrea centre-sud 1/36 ho porta. Atesa l'illa sencera, s'ha calculat que 1/59 habitants és portador del gen.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Albinisme Modifica l'enllaç a Wikidata