Lex Didia sumptuaria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentLex Didia sumptuaria
TipusEstatut Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióSenat romà Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació143 aC Modifica el valor a Wikidata
Jurisdiccióantiga Roma Modifica el valor a Wikidata

La lex Didia sumptuaria va ser una llei romana que estenia als pobles italians les disposicions de la llei Fannia sumptuaria, perquè els itàlics pensaven que només s'havia d'aplicar a Roma.

Aquesta llei fixava també límits a les despeses dels banquets que se celebraven amb motiu dels Jocs i altres festivitats. La llei Fannia limitava les despeses i imposava multes als organitzadors si les superaven i aquesta, a més, castigava també amb multes als assistents als banquets. Va ser aprovada a proposta del tribú de la plebs Didi l'any 143 aC (o 610 de la fundació de Roma), l'any que eren cònsols Appi Claudi Pulcre i Quint Cecili Metel Macedònic.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Sumptuariae leges». A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890). [Consulta: 28 abril 2022].
  2. Puente y Franco, Antonio de; José Francisco Díaz. Historia de las leyes, plebiscitos y senadoconsultos más notables des de la fundación de Roma hasta Justiniano. Madrid: Imprenta de Vicente de Lalama, 1840, p. 46 [Consulta: 28 abril 2022].