Licinia Cassia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentLicinia Cassia
TipusEstatut Modifica el valor a Wikidata
Jurisdiccióantiga Roma Modifica el valor a Wikidata

Licinia Cassia va ser el nom de tres lleis romanes.

La primera es va establir a proposta dels cònsols Publi Licini Cras i Gai Cassi Longí el 171 aC. Determinava que els tribuns militars de cada any no fossin escollits pels comicis sinó que serien elegits pels cònsols i els pretors lliurement.

El mateix any 171 aC es va adoptar la segona llei, que ordenava demanar explicacions a Perseu de Macedònia per les infraccions del tractat d'aliança concertat amb el seu pare Filip V de Macedònia i després renovat amb ell mateix; també se li demanaven explicacions i satisfaccions per les guerres i perjudicis a estats socis de Roma, i pels preparatius bèl·lics que estava fent. En cas de no obtenir satisfacció es declarava la guerra (com efectivament va passar).

La tercera llei va ser aprovada l'any 147 aC sota els cònsols Publi Corneli Escipió Emilià Africà Menor i Gai Livi Emilià Drus. Es va establir a proposta d'un tribú de la plebs de nom desconegut. Aquesta llei encarregava a Escipió la direcció de la Tercera Guerra Púnica.[1]

Referències[modifica]

  1. Puente y Franco, Antonio de. Historia de las leyes, plebiscitos y senadoconsultos más notables des de la fundación de Roma hasta Justiniano. Madrid: Imprenta de Vicente de Lalama, 1840, p. 102-103 [Consulta: 13 abril 2022].