Lipotropina

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de proteïnaLipotropina
Substància compost químic
Locus Cr. 2 p23
Identificadors
Símbol POMC
HUGO 9201
Entrez 5443
OMIM 176830
RefSeq NM_000939
P01189
Modifica dades a Wikidata

La lipotropina (LPH) és una hormona peptídica secretada a la hipòfisi anterior i que té com a funció estimular: la lipòlisi (procés metabòlic mitjançant el qual el nostre cos transforma els lípids de l’organisme per produir àcids grassos i glicerol per cobrir les necessitats energètiques), la síntesi d’esteroides (lípids insaponificables derivats de l’esterà) i la producció de melanina (pigment de color negre en forma de grànuls que existeix en el protoplasma d’algunes cèl·lules dels vertebrats).

  • Fórmula molecular: C56H98N14O21
  • Pes molecular: 1303.45852 [g/mol]


Origen[modifica]

La lipotropina és un fragment molecular que juntament amb l'hormona ACTH deriva de la proopiomelanocortina. Conté la seqüència de l'hormona que estimula els melanòcits i els pèptids opiacis. Se secreta per part de les cèl·lules corticotropas.

Variants[modifica]

Bàsicament hi ha 2 tipus de lipotropina: la β lipotropina i la γ lipotropina.

  • β lipotropina: hormona lipotròpica de la hipòfisi que s’encarrega de mobilitzar els lípids dels teixits adiposos. És un pèptid monocatenari d’uns 90 aminoàcids que conté la seqüència de les endorfines i metencefalina, pèptids que es fixen a receptors opiacis. A més, pot ser un precursor de la β-melanotropina o la β-endorfina.
  • γ lipotropina: hormona lipotròpica que és l’extrem amino terminal de la β lipotropina. És un pèptid d’uns 56 aminoàcids en l’ésser humà.