Liquidacionisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En teoria Leninista, el liquidacionisme (rus: Ликвидаторство) és l'abandonament ideològic (liquidació) del programa del partit avanguardista, totalment o parcial, per membres del partit.

Concepte[modifica]

Segons el que va escriure el 1909 el dirigent bolxevic Vladimir Lenin, el liquidacionisme "consisteix ideològicament en la negació de la lluita de classes revolucionària del proletariat socialista en general, i en la denegació de la dictadura del proletariat".[1]

Nikolai Rojkov va ser identificat per Lenin com a liquidacionista.[2]

En les conclusions de la simposi de 1914 Marxisme i Liquidacionisme, Lenin va fer la distinció entre "liquidacionisme d'esquerres," el qual "s'inclina cap a l'anarquisme, i "liquidacionisme de dretes," el qual és "liquidacionisme pròpiament dit" i "s'inclina cap al liberalisme."[3]

Ús actual[modifica]

El terme és encara utilitzat en discussions ideològiques modernes de l'esquerra comunista.[4]

Referències[modifica]

  1. Error en arxiuurl o arxiudata.Lenin, Vladimir. «[Lenin The Liquidation of Liquidationism]». Marxist Internet Archive. [Consulta: 3 novembre 2018].
  2. Error en arxiuurl o arxiudata.Lenin, Vladimir. «[Lenin A Liberal Labour Party Manifesto]». Marxist Internet Archive. [Consulta: 3 novembre 2018].
  3. Error en arxiuurl o arxiudata.Lenin, Vladimir. «[Lenin Concluding remarks to the symposium Marxism and Liquidationism]». From Marx to Mao. [Consulta: 3 novembre 2018].
  4. E.g. :Lichtenberg, Christoph. «Liquidationism Yesterday and Today». International Bolshevik Tendency, 02-06-2017. [Consulta: 3 novembre 2018].

Vegeu també[modifica]