Literatura francesa a l'edat mitjana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Entenem per literatura francesa medieval aquella literatura produïda abans de l’any 1500 en els diferents dialectes del francès antic i mig en el nord de l’actual França però també en altres espais geogràfics on es parlaren aquestes llengües, com la Gran Bretanya amb l'anglonormand.

Els principals gèneres són, per ordre cronològic d’aparició, la cançó de gesta (èpica), de la qual la mostra més antiga és la Chanson de Roland,[1] i la narrativa, el roman (o novel·la), l’autor més representatiu del qual és Chrétien de Troyes. Tampoc no manquen altres manifestacions de la narrativa fora del marc cortès (fabliaux, etc.).[2][3]

Tot i que també existeix una lírica francesa medieval (p. ex. Conon de Béthune), la tradició lírica més important en l’espai de la Gal·loromània correspon a la poesia trobadoresca en occità.

Cal mencionar també una interessant producció teatral.

Referències[modifica]

 1. «The Song of Roland». FordhamUniversity.edu. [Consulta: 4 febrer 2015].
 2. (francès) Antoine Adam, Georges Lerminier, and Édouard Morot-Sir, eds. Littérature française. "Tome 1: Des origines à la fin du XVIIIe siècle," Paris: Larousse, 1967.
 3. Jean Maurice, « De la chanson de geste à la féerie : Renaut de Montauban et Renaud de Montauban », a D'un genre littéraire à l'autre, Rouen, Publication Universitaire Rouen Havre, 2008, p. 198

Bibliografia[modifica]

 • Cerdá, Jordi. Cuestiones preliminares en Introducción a la literatura europea (Material didàctic UOC). Barcelona: FUOC, 2014. 
 • Frappier, Jean. Chrétien de Troyes. Paris: Hattier, 1957. 
 • García Gual, Carlos. Los orígenes de la novela. Madrid: Istmo, 1972. 
 • Iáñez Pareja, Eduardo. Historia de la literatura. La Edad Media. Barcelona: Tesys-Bosch, 1989. 
 • Lacy, Norris J. BUSBY Keith et alii.. The legacy of Chrétien de Troyes. Amsterdam: Rodopi, 1987. 
 • Marx, Jean. La légende arthurienne et le Graal. Paris: PUF, 1952. 
 • Varvaro, Alberto. Literatura románica en la Edad Media. Barcelona: Ariel, 1983. 
 • Zumthor, Paul. Essai de poétique médiévale. París: Seuil, 2000.