Vida de Sant Léger

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreVida de Sant Léger

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Autorvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Llenguafrancès antic Modifica el valor a Wikidata
Publicaciósegle X Modifica el valor a Wikidata

La Vida de Sant Léger[1] és un poema hagiogràfic narratiu en francès antic. Es data a la fi del segle x i explica una versió de la vida de Sant Leodegari, bisbe d'Autun del segle VII.

Text[modifica]

El text consta de 240 versos octosíl·labs en apariats en rima assonant, que rimen en estrofes de sis versos (aabbcc). I aparentment es basa en una Passio llatina escrita per un monjo anomenat Ursinus.

Es tracta d'un dels primers textos en llengua d'oïl i la còpia que se'n conserva va ser feta vers l'any 1000 en un manuscrit de la catedral de Clermont, avui en dia a la biblioteca municipal d'aquesta ciutat. El text, però, és anterior; s'acostuma a datar vers 980. El manuscrit conté també un altre dels primers textos en francès: la Passió de Jesucrist.[2]

El text fou editat per primera vegada el 1841-1874 per Champollion-Figeac[3] i n'hi ha diversos estudis i edicions més moderns.

Bibliografia[modifica]

  • De Poerck, Guy / Anne-Françoise Labie-Leurquin, «Saint Léger (Vie de)» a Dictionnaire des lettres françaises: le Moyen Âge, éd. Geneviève Hasenohr i Michel Zink, Paris, Fayard (La Pochothèque), 1994 p. 1344-1345.
  • Linskill, Joseph (ed.), Saint Léger. Étude de la langue du manuscrit de Clermont-Ferrand suivie d'une édition critique du texte avec commentaire et glossaire, Paris, Droz, 1937
  • Paris, Gaston, "La Vie de Saint Léger, texte revu sur le ms. de Clermont-Ferrand", Romania (1872) 3, p. 273-317

Referències[modifica]

  1. El text no té cap títol. El títol francès Vie de Saint Léger ha estat donat pels editors.
  2. Descripció del manuscrit a ARLIMA
  3. Accés digitalitzat

Enllaços externs[modifica]