Llac Manapouri

Infotaula de geografia físicaLlac Manapouri
Imatge
TipusLlac Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc nacional de Fiordland Modifica el valor a Wikidata
Localització
País de la concaNova Zelanda Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaDistricte de Southland (Nova Zelanda) Modifica el valor a Wikidata
Map
 45° 30′ 50″ S, 167° 30′ 29″ E / 45.514°S,167.508°E / -45.514; 167.508
Afluent
EfluentWaiau Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud177,64 m Modifica el valor a Wikidata
Profunditat444 m Modifica el valor a Wikidata
Mida29 (longitud) km
Perímetre138 km Modifica el valor a Wikidata
Superfície142 km² Modifica el valor a Wikidata
Superfície de conca hidrogràfica1.388 km² Modifica el valor a Wikidata

El Llac Manapouri està ubicat a l'illa del Sud de Nova Zelanda, dins del Parc nacional de Fiordland i al sud-oest de la regió de Te Wahipounamu, Patrimoni de la Humanitat. Segons la llegenda dels maoris, el llac va ser creat per les llàgrimes de dues germanes, Moturua i Koronae, que eren filles d'un vell cap de la regió; llac Manapouri significa cor ansiós o trist pel dolor de les dues germanes. La zona és coneguda per la pesca i l'alta qualitat de les seves aigües, i sovint es descriu com el més bonic de Nova Zelanda.

El llac es va formar per dues glaceres durant l'últim Holocè; és el segon més profund del país, amb 444 m de profunditat, dels quals 178 són sobre del nivell del mar. No obstant això, i a conseqüència de les glaceres, el fons del Manapouri ara està a 267 me per sota del nivell del mar. El llac té quatre braços: Nord, Sud, Oest i Esperança, i amb les esquerdes menors de la Badia Shallow i Badia Calm. Té també un total de 33 illes, 22 de les quals amb bosc; la més gran, Pomona, està situada prop del centre del llac. La petita localitat de Manapouri està a la riba oriental.

El riu Waiau de Southland és a la vegada l'entrada i la sortida naturals per al llac, que desemboca cap al nord-est del Manapouri al Llac Te Anau, 20 km cap al nord i fluint des de l'extrem sud-est del llac. No obstant això, la sortida ha estat desviada pel desenvolupament de la central hidroelèctrica de Manapouri i l'aigua flueix ara de manera artificial cap a l'oest fins al mar a Deep Cove.

La precipitació a la zona és alta, però a causa de les muntanyes és més elevada a l'oest: la mitjana en aquesta zona és de 3.786 mm l'any, mentre que el municipi de Manapouri, al braç est del llac, rep menys de la meitat, 1.143 mm l'any. El llac drena una gran conca de 1.388 km², incloent-hi els vessants de les muntanyes Kepler i Hunter, i les de Turret Range, que envolten tot el Manapouri excepte la riba oriental. Els nivells d'aigua del llac són bàsicament alts durant la primavera, gràcies a la fosa de la neu.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llac Manapouri