Llac de l'Oest

Infotaula de geografia físicaLlac de l'Oest
(zh) 西湖 Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusLlac Modifica el valor a Wikidata
Part deWest Lake Cultural Landscape of Hangzhou (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
País de la concaRepública Popular de la Xina Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaHangzhou (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióHangzhou Modifica el valor a Wikidata
Map
 30° 14′ 15″ N, 120° 08′ 27″ E / 30.2375°N,120.14083333333°E / 30.2375; 120.14083333333
EfluentGran Canal Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida2,8 (amplada) × 3,2 (longitud) km
Perímetre15 km Modifica el valor a Wikidata
Superfície6,5 km² Modifica el valor a Wikidata

El llac de l'Oest (xinès tradicional: 西湖, pinyin: xī hú, literalment 'llac de l'Oest'), és un històric llac situat al centre de Hangzhou. És famós pels seus paisatges, i pel seu patrimoni cultural. Hi ha pavellons, pagodes, jardins i molts edificis històrics dispersos en tot el llac.

Des del segle ix, aquest lloc ha estat una font d'inspiració per a poetes, artistes i erudits cèlebres. En la part occidental de la ciutat d'Hangzhu, al sud del riu Yangtsé, s'han erigit nombrosos temples, pagodes i pavellons, i s'han creat jardins, alberedes ornamentals, illes i calçades per embellir els paratges.

El paisatge del Llac de l'Oest ha exercit una gran influència al llarg de segles en l'art del disseny de jardins en la resta de la Xina, Japó i Corea. El lloc constitueix un testimoniatge excepcional de la tradició cultural consistent a millorar el paisatge natural a fi de crear una sèrie de vistes que reflecteixin una fusió ideal entre l'home i la naturalesa.[1]

El paisatge cultural del Llac de l'Oest de Hangzhou ha estat nomenat com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 2011.[2]

Patrimoni arquitectònic[modifica]

Del patrimoni arquitectònic i cultural del Llac de l'Oest podem destacar:

  • Temple de Yue Fei (岳王廟), tomba i temple commemoratiu a Yue Fei (岳飛). El temple va ser construït l'any 1221, durant la dinastia Song, per commemorar la lleialtat i patriotisme del general. El lloc, que comprèn el Temple de Yue Fei, el Temple de la Lleialtat i el Mausoleu de Yue Fei, fou posteriorment reconstruït diverses vegades. Les tombes i les escultures que les acompanyen estan totes datades al segle xii i han estat meticulosament restaurades.[3]
  • Temple de Lingyin (靈隱寺), monestir budista. Segons la tradició, fundat cap a l'any 328 per la Dinastia Jin. En el seu apogeu (907-978), el temple va presumir de nou edificis de diversos pisos, 18 pavellons, 72 sales, més de 1300 habitacions compartides, habitades per més de 3000 monjos. Moltes riques talles budistes a les grutes Feilai Feng i muntanyes circumdants també daten d'aquesta època.
  • Granges de te Longjing (龍井茶園), zona coneguda per la qualitat de les seves plantacions de te.
  • Temple de Jingci. Primer va ser construït l'any 954 per Qian Hongji (钱 弘 俶). El temple va ser destruït i reconstruït diverses vegades en la història. La majoria del temple actual va ser construït l'any 1980.
  • Deu del Tigre Galopant (虎跑夢泉), deu famosa per les seves aigües minerals.
  • Tomba de Su Xiao Xiao (蘇小小墓), fou destruïda durant la Revolució Cultural, però va ser reconstruïda l'any 2004, amb un nou pavelló decorat amb dotze poemes escrits a mà pels cal·lígrafs famosos.
  • Tomba de Wu Song (武松墓)
  • El Museu del Llac de l'Oest (situat en la seva riba) està dedicat al patrimoni cultural del llac.[4] El museu va ser obert al públic a l'octubre del 2005. L'entrada es lliure.[5][6]
  • Diferents pagodes: Pagoda Leifeng, Pagoda Baochu i Pagoda Liuhe.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. Informació a la web de la Unesco
  2. Ancient Chinese cultural landscape, the West Lake of Hangzhou, inscribed on UNESCO’s World Heritage List
  3. Kerk Phillips. «General Yue Fei Memorial, Hangzhou, China» (en anglès). [Consulta: 7 febrer].
  4. «Hangzhou to Build West Lake Museum». [Consulta: 30 març 2017].
  5. «杭州西湖博物馆». Book-hotel.cn, 20-01-2010. Arxivat de l'original el 2011-11-22. [Consulta: 8 octubre 2011].
  6. Ignacio Villarreal. «Sotheby's in Hong Kong announces 20th century Chinese art autumn auction». Artdaily.org, 19-09-2011. [Consulta: 8 octubre 2011].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llac de l'Oest