Llei Hadopi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentLlei Hadopi
Tipusllei de França Modifica el valor a Wikidata
EstatFrança Modifica el valor a Wikidata
JurisdiccióFrança Modifica el valor a Wikidata

La llei promotora de la difusió i la protecció de la creació a Internet,[1] o Llei Creació i Internet,[1] popularment més coneguda com a llei Hadopi,[2] és una polèmica llei creada a França amb l'objectiu de regular i controlar els drets d'autor. Aquesta llei al començament proposava el tancament de la connexió a Internet als usuaris que utilitzessin o descarreguessin arxius no originals, després de dos avisos, i sancions econòmiques i penals als que no haguessin estat prou eficaços a la vigilància de l'ús d'aquests fitxers per part de tercers.

La proposta va ser fortament criticada pels usuaris i els tècnics van advertir de la inviabilitat de portar-la a terme a la pràctica. Va passar successivament per instàncies a la Comissió Nacional de la Informàtica i de les Llibertats (CNIL), el senat francès, la Comissió Mixta Paritària i novament a l'Assemblea Nacional, fins que el Consell Constitucional va censurar les mesures polèmiques. La llei va ser promulgada igualment però sense que a la pràctica representi cap diferència amb la situació legal i penal anterior a ella.

Vegeu també[modifica]

Notes i referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Loi favorisant la diffusion et la protection de la création sur Internet, web del senat francès (francès)
  2. El nom "Hadopi" és en realitat un acrònim, HADOPI, del francès Haute Autorité pour la Diffusion des Oeuvres et la Protection des droits sur Internet (en català, "Alta Autoritat per a la Difusió de les Obres i la Protecció dels Drets a Internet"), una autoritat pública independent que, segons la primera versió d'aquesta llei, hauria de crear l'Estat i que s'encarregaria de vigilar i eventualment sancionar els usuaris d'Internet.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llei Hadopi