Llei Orgànica (Espanya)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentLlei Orgànica
Map
Tipusregla
llei Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
JurisdiccióEspanya Modifica el valor a Wikidata

Una llei orgànica és un tipus de llei aprovada per les Corts Generals de l'estat espanyol que es diferencia de les lleis ordinàries pel fet que per ser aprovada ha de tenir majoria absoluta al Congrés dels Diputats i perquè és reservada a unes matèries concretes. Tan sols les Corts Generals poden articular lleis orgàniques. Foren incorporades a l'ordenament jurídic espanyol de manera novedosa amb la Constitució espanyola de 1978, inspirant-se en la Constitució francesa de 1958.

Concepte[modifica]

La Constitució espanyola de 1978 determina en el seu article 81, que les lleis organiques són aquelles relatives al desenvolupament dels drets fonamentals i de les llibertats públiques, les que aprovin els Estatuts d'Autonomia i el règim electoral general i altres previstes en la Constitució. L'aprovació, la modificació o la derogació de les lleis orgàniques exigirà la majoria absoluta del Congrés dels Diputats en una votació final sobre el conjunt del projecte.[1]

L'aparició d'aquest article a la Constitució, va fer plantejar al Tribunal Constitucional si les lleis ordinàries estaven supeditades a les lleis orgàniques. La sentència del tribunal va rebutjar el caràcter superior d'aquestes sobre la resta de les lleis. Segons la doctrina cap d'elles no pot envair l'àmbit material en què ha d'utilitzar-se l'una o l'altra.

Exemples de Lleis Orgàniques[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]