Llibre d'oració comú

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Llibre d'oració comú

L'edició de 1596.
Títol original The Book of Common Prayer
País Bandera d'Anglaterra Anglaterra
Llengua anglès
Gènere Religió
Data de publicació 1549

El Llibre d'oració comú (LOC)[1] és el llibre fundacional d'oració de l'Església d'Anglaterra (i de la Comunió Anglicana). És un dels instruments de la Reforma a Anglaterra i després seria revisat i adoptat pels altres països en què s'establís l'anglicanisme.

El «Llibre d'oració comú» va reemplaçar els diversos «usos» o ritus en llatí que s'estaven duent a terme en diferents parts del país, agrupant-los en un sol volum en anglès perquè «d'ara endavant s'utilitzés sol aquest». Produït per primera vegada el 1549, va ser dràsticament revisat el 1552[2] i subtilment canviat en 1559 i 1662. Es manté, en dret, com el llibre d'oració principal de la litúrgia de l'Església d'Anglaterra, encara que, en la practica, ha estat llargament reemplaçat per llibres d'oracions més moderns, el més recent sent el Common Worship.[3]

En l'anglicanisme actual[modifica | modifica el codi]

Algunes de les esglésies nacionals que formen part de la Comunió Anglicana, com també de l'esglésies metodistes i presbiterians, han redactat i publicat les seves pròpies versions del Llibre d'oració comú.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. El nom complet en anglès és The Book of Common Prayer and Administration of the Sacraments and other Rites and Ceremonies of the Church according to the use of the Church of England together with the Psalter or Psalms of David pointed as they are to be sung or said in churches and the form and manner of making, ordaining, and consecrating of bishops, priests, and deacons.
  2. El text complet va ser publicat a El Primer i Segon Llibre d'Oració d'Eduard VI (Llibreria Dent Everyman, el 1910) i reimprès moltes vegades.
  3. «Introduction to Common Worship» (en anglès). Església d'Anglaterra. [Consulta: 22 octubre 2011].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]