Llinatge dels Vilademany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLlinatge dels Vilademany
Dades
Tipusllinatge Modifica el valor a Wikidata

El llinatge dels Vilademany va ser una família nobiliària catalana originària d'Aiguaviva que arribà a tenir diverses possessions al Gironès, la Selva i Osona i eren varvassors d'aquest darrer comtat.

Llinatge[modifica]

El llinatge nobiliari era originari del castell i la demarcació feudal que s'estenia, al segle xii, pels actuals municipis d'Aiguaviva (Gironès) i Vilobí d'Onyar (la Selva). Als segles XIV i XV eren senyors, a més, de Taradell i Santa Coloma de Farners.[1] Per la jurisdicció de l'extens castell termenat de Taradell, els Vilademany eren, alhora, varvassors del comtat d'Osona.[2] A les darreries del segle xv entroncaren amb els Cruïlles, senyors de Rupit i Fornells, i castlans de Seva i el Brull.

Un dels membres destacats d'aquest llinatge va ser Carles de Vilademany-Cruïlles i d'Agullana (m. 1626), capitost assenyalat de la facció dels nyerros, a la ciutat i vegueria de Vic a començaments del segle xvii. Arran del traspàs sense successió el patrimoni passà als Perapertusa, vescomtes de Jóc (Rosselló).

Referències[modifica]

  1. Xavier Torres, Diccionari d'Història de Catalunya. Vilademany. Edicions 62, 1992, p. 1119-1120. 
  2. Antoni Pladevall. Taradell, passat i present d'un terme i vila d'Osona : I.. Vic / Taradell: Ajuntament de Taradell i Eumo, 1995.