Vés al contingut

Llista de banderes de Letònia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta és una llista que conté les diferents banderes que s’utilitzen o s'han utilitzat a la República de Letònia.

Bandera nacional i de l'Estat[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera nacional de Letònia 1918—1940
1990–avui dia
Bandera de l'Estat i civil Camp vermell carmí travessat pel centre d'una franja horitzontal blanca més estreta. Dimensions: 10 horitzontal i 2:1:2 vertical. Proporció 1:2.[1]

Propostes[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de Letònia (proposta) Proposta de bandera nacional Camp blanc amb l'actual bandera nacional formant una creu nòrdica, el que dóna l'aspecte d'una creu blanca fimbriada en vermell carmí. Proposta de disseny nòrdic per substituir la bandera nacional.

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de l'RSS de Letònia 1953-1990 República Socialista Soviètica de Letònia. Sobre un camp vermell, un estel buida de cinc puntes, una falç i un martell grocs al quarter, i al vol una banda d'ones de blau i blanc tocant el marge inferior.[2]
Bandera de l'RSS de Letònia 1940–1953 República Socialista Soviètica de Letònia. Camp vermell carregat al quarter amb la falç i el martell sota les sigles LPSR per Latvijas Sociālistiskā Padomju Republika en groc.[2]
Bandera de la Comuna dels Treballadors d'Estònia 1918–1920 Comuna dels Treballadors d'Estònia Camp vermell carregat al quarter amb les sigles LPSR per Latvijas Sociālistiskā Padomju Republika en groc.
Bandera de l'Iskolat 1917-1918 Comitè Executiu del Soviet d'Obrers, Soldats i Camperols sense terra de Letònia Tres franges horitzontals d'igual amplada vermella, blanca i vermella amb un estel vermell centrat a la franja blanca.
Bandera del Ducat Bàltic Unit 1918 Ducat Bàltic Unit també conegut com a Gran Ducat de Livònia. Camp blanc amb una creu nòrdica en negre.
Bandera de la Gubèrnia de Curlàndia 1795–1918 Governació de Curlàndia Tres franges horitzontals de colors verd, blau i blanc.
Bandera de la Gubèrnia de Livònia 1796-1918 Gubèrnia de Livònia Tres franges horitzontals de colors vermell, verd i blanc.
Bandera del Regne de Livònia 1570-1578 Regne de Livònia Camp blau cel amb una creu nòrdica en blanc.
Bandera del Ducat de Curlàndia i Semigàlia 1562–1795 Ducat de Curlàndia i Semigàlia Dues franges horitzontals d'igual amplada sent vermella la superior i blanca la inferior. Proporció 1:2.[3]
Bandera marítima del Ducat de Curlàndia i Semigàlia 1650–1680 Bandera marítima del Ducat de Curlàndia i Semigàlia Camp vermell amb la figura d'un cranc en negre. Utilitzada durant el regnat del duc Jacob Kettler. Proporció 1:2.[3]
Bandera civil del Ducat de Curlàndia i Semigàlia 1562–1795 Bandera mercant del Ducat de Curlàndia i Semigàlia Dividida en dues parts: la primera part (1/3 de la llargada) està dividida en quatre quadrats d'igual mida: vermell i blanc; la segona part (2/3) també dividida en dues meitats d'igual mida amb els colors contracanviats. Proporcions 1:2.[3]


Governamentals[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
1923-1940
1995–avui dia
Presidencial Camp blanc amb una creu al centre formada per la bandera nacional, al centre de la creu carrega el gran escut del país.[4]
Bandera del President del Parlament de Letònia 1995–avui dia President del Saeima Mateix disseny que la bandera presidencial però amb el gran escut carregat al segon quarter.
Bandera del Primer ministre de Letònia 1995–avui dia Primer Ministre Mateix disseny que la bandera presidencial però amb el gran escut carregat al primer quarter.
Bandera del Ministeri de Defensa de Letònia 2002–avui dia Ministre de Defensa

Municipals[modifica]

Minories[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera dels alemanys bàltics 1918–avui dia Alemanys bàltics Dividida horitzontalment en dues meitats, sent blau cel la superior i blanca la inferior.
Bandera de Letgàlia 2010–avui dia Letgàlia Mateix disseny que la bandera nacional letona però de colors blau marí i blanc. proporció 1:2.
Bandera dels Livonians 1923-avui dia Livonians Mateix disseny que la bandera nacional letona però amb la franja superior de color verd (simbolitzant els boscos) i la inferior blava (simbolitzant l'oceà). L'estreta franja blanca simbolitza la línia de costa entre ambdues. S'utilitzà per primer cop per la Societat Livoniana (Līvõd Īt) el 18 de novembre de 1923. proporció 1:2.[5]
Bandera dels Selonians 1999-avui dia Selonians El 1999, el Congrés Selonians a Viesite va adoptar una bandera que va ser aprovada per la Comissió Heràldica de Letònia. La bandera segueix el model letó però la franja inferior és verda. Proporció 1:2.[6]
Bandera no oficial dels russos de Letònia 2005 Bandera de la no ciutadania de Letònia (no oficial) Mateix disseny que la bandera nacional però de color violeta per la coberta dels passaports dels ciutadans que viuen a l'estat però no gaudeixen de la ciutadania letona. L'ús com a símbol comú de la comunitat russa de Letònia ha estat poc utilitzat.

Banderes militars[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
1991–avui dia
1919—1940
Bandera naval
1991–avui dia
1919—1940
Bandera de proa
? Bandera de CinC de l'Armada Igual que la bandera naval, però amb la bandera de proa al quarter.
?—avui dia Bandera de CinC de les Forces Navals Igual que la bandera naval, però amb la bandera de proa al quarter.
?—avui dia Bandera de Flotilla Almirall.
?—avui dia Bandera del contraalmirall
?—avui dia Guàrdia de fronteres

Pendons militars[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
?—Present Pendó de Comandant de Flotilla
?—Present Pendó del Comandant d'Esquadró
?—Present Pendó de Comandant de Divisió
?—Present Pendó de vaixell de guerra

Partits polítics[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de l'Aliança Nacional Justícia 2003-avui dia Aliança Nacional Justícia Camp vermell carmí amb un rombe blanc al centre carregat amb quatre banderes nacionals seguint la forma del rombe.[7]
Bandera del Partit de Letgàlia 2010-avui dia Partit de Letgàlia (bandera no oficial) Utilitza la bandera de la regió històrica i cultural de Letgàlia amb una versió de l'escut històric carregat al centre.
Bandera del Partit Verd de Letònia 1990-avui dia Partit Verd de Letònia Mateix disseny que la bandera nacional però en color verd i blanc.

Històrics[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de Tot per Letònia 2006-2011 Tot per Letònia! Camp vermell carmí amb el logotip i el nom del partit en blanc.
Bandera del Partit Comunista de Letònia 1946–1949 Partit Comunista de Letònia Bandera vermella amb la inscripció "VISU ZEMJU PROLETĀRIESI SAVIENOJIETIES!" i un estel de cinc puntes amb la flaç i el martell dins.
Bandera del Partit Verd de Letònia 1933-1941 Ugunskrusts i després Pērkonkrusts Camp vermell carmí amb una creu crosslet blanca (quatre creus llatines situades en angle recte, amb les puntes senyalant el nord, el sud, l'est i l'oest) i sobreposada una esvàstica groga.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Valsts simbolika» (en letó). Latvijas Republikas Saeima. [Consulta: 10 juliol 2023].
  2. 2,0 2,1 «ИСТОРИЯ ФЛАГА ЛАТВИЙСКОЙ ССР» (en rus). Портал об СССР. [Consulta: 10 juliol 2023].
  3. 3,0 3,1 3,2 «Courland (Latvia)». Flags Of The World1llengua=anglès. [Consulta: 10 juliol 2023].
  4. «Protokols» (en letó). Latvijas Valsts prezidents. [Consulta: 11 juliol 2023].
  5. «THE FLAG» (en anglès). Livones.net. [Consulta: 11 juliol 2023].
  6. «Selonia People (Latvia)». Flags Of The World1llengua=anglès. [Consulta: 11 juliol 2023].
  7. «Nacionālā Savienība "Taisnīgums"» (en letó). Nacionālā Savienība Taisnīgums.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llista de banderes de Letònia