Vés al contingut

Llista de correu electrònic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les llistes de correu o llistes de distribució són un ús especial del correu electrònic que permet la distribució massiva d'informació entre múltiples usuaris d'Internet simultàniament.

En una llista de correu s'escriu un missatge a l'adreça de la llista (exemple: llista@correu.org) i arriba massivament a totes les persones inscrites en la llista. Segons com estigui configurada la llista de correu, l'usuari podrà o no tenir la possibilitat d'enviar correus.

Moltes organitzacions utilitzen cada vegada més aquesta eina per mantenir serveis d'informació amb notícies, publicitat i altres informacions d'interès sobre una temàtica concreta. Per no caure en pràctiques de spam, els correus s'envien prèvia inscripció del destinatari i donant l'oportunitat de cancel·lar-la sempre que vulgui.

Les llistes de correu electrònic acostumen a funcionar de forma automàtica mitjançant l'ús d'un gestor de llistes de correu i una adreça de correu electrònic que pot rebre missatges de correu electrònic (l'adreça de correu de la llista).

Les llistes de correu, anomenades també llistes de discussió, llistes de distribució i fòrums electrònics, es remunten al començament de 1990, és a dir, són molt anteriors al web 2.0 i fins i tot a Internet. Durant la dècada de 1980 van sorgir alguns sistemes propietaris que usaven les xarxes telefòniques de transmissió de dades de les companyies telefòniques, un servei similar a aquest però tècnicament diferent, anomenat news, era usat gairebé exclusivament pels informàtics i persones aficionades a les xarxes de telecomunicacions.[1]

Perquè funcioni una llista es necessita un ordinador servidor de llistes que allotgi el programa gestor, tant els aspectes administratius dels subscriptors, com el reenviament dels missatges entre subscriptors.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Fonts d'informació». UOC OpencoursWare [Consulta: 31 juliol 2013].