Vés al contingut

Lluert oriental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuLluert oriental
Lacerta viridis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN61530 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaLacertidae
GènereLacerta
EspècieLacerta viridis Modifica el valor a Wikidata
Laurenti, 1768
Distribució

  Lacerta viridis
  Zona d'hibridació

El lluert oriental o llangardaix verd oriental (Lacerta viridis) és una espècie de sauròpsid (rèptil) escatós de la família lacèrtids que viu a Europa centro-oriental, fins Ucraïna i Turquia.[1]

Descripció

[modifica]

Els mascles tenen una coloració verda amb clapat negre en el llom i groguenc en el ventre, mentre que en les femelles s'aprecia un verd brillant en el llom i en el ventre groc-ataronjat. A mitjans de la primavera els dos sexes adquireixen una coloració blavosa en les mandíbules, apreciable més freqüentment en els mascles. Les seves dimensions en l'edat adulta és, des del cap fins a la cloaca, d'entre 10-15 cm, i des del cap fins a la punta de la cua d'entre 28-45 cm.

Les cries naixen amb una coloració marró en el llom, i verdós en el ventre passant desapercebuts als depredadors entre la fullaraca de la tardor.

Comportament

[modifica]

S'alimenta d'insectes, cucs, llagostes, cigales, papallones, aranyes, etc. A mitjans de l'estiu la femella posa al voltant de cinc a vuit ous que soterra sota la molsa o sota terra fent eclosió aquests a la fi d'estiu i principis de tardor. A l'hivern rares vegades es deixen veure, romanent en galeries excavades en els mesos freds.

Referències

[modifica]
  1. Jelka Crnobrnja Isailovic, Milan Vogrin, Claudia Corti, Valentin Pérez Mellado, Paulo Sá-Sousa, Marc Cheylan, Juan Pleguezuelos, Hans Konrad Nettmann, Bogoljub Sterijovski, Petros Lymberakis, Richard Podloucky, Dan Cogalniceanu, Aziz Avci 2009. Lacerta viridis. The IUCN Red List of Threatened Species 2009: e.T61530A12507156. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T61530A12507156.en. Downloaded on 19 May 2019.

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • A Reptiles Database (anglès)