Lucilià i companys màrtirs de Bizanci

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLucilià, Claudi, Hipaci, Pau, Dionís i Paula
Biografia
NaixementLucillianus, Claudius, Hipatius, Paulus, Dionysius, Paula
Segle III
Nicomèdia? (Bitínia, actual Turquia)
Mort270 ↔ 275 Modifica el valor a Wikidata
Istanbul Modifica el valor a Wikidata
màrtirs
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa, Esglésies ortodoxes orientals, anglicanisme
CanonitzacióAntiga
Festivitat3 de juny (catòlics i ortodoxos (calendari julià)); 16 de juny (ortodoxos segons el calendari gregorià); 9 Baoni (coptes)

Lucilià, prevere, i els joves Claudi, Hipaci, Pau i Dionís, juntament amb Paula (Nicomèdia, segle iii - Bizanci, 270-275), foren cristians màrtirs durant les persecucions. Són venerats com a sants a tota la cristiandat.

Historicitat[modifica]

El més probable és que la història sigui una narració pietosa, sense fonament històric o potser basada en algun màrtir sense identificar, i que es tracti de sants llegendaris. Els bol·landistes publicaren a l'Acta Sanctorum un panegíric sobre Lucilià, escrit per un tal Foci. La passio del martiri és molt tardana i fantasiosa.

Si hi hagué uns màrtirs, probablement foren morts a Nicomèdia, i la seva vinculació a la capital es deu a la presència de relíquies en alguna església, que donà lloc a la llegenda que hi foren enviats per al martiri.

Llegenda[modifica]

Segons el menologi de Basili, Lucilià era un sacerdot pagà de Nicomèdia que ja de gran es va convertir al cristianisme. Hi predicà i convertí molta gent, per la qual cosa fou arrestat durant el regnat d'Aurelià i portat davant el prefecte Silvà. No volgué abjurar de la fe cristiana i fou torturat i empresonat. A la presó va trobar quatre joves, també cristians: Claudi, Hipaci, Pau i Dionís, als que ajudà a enfrontar-se al judici i romandre ferms en la fe. Condemnats, Lucilià fou ficat en un forn encès, del qual, però, va sortir il·lès. Els quatre foren enviats, encadenats, a Bizanci, on Lucilià fou crucificat i els altres quatre decapitats.

Mentre eren a la presó, foren visitats per Paula, dona cristiana que els guarí de les ferides i els portà aliments. Quan foren executats, Paula tornà a Nicomèdia i continuà predicant i ajudant els cristians, fins que fou detinguda, torturada i, com els altres, enviada a Bizanci, on fou decapitada.

Versions de la llegenda[modifica]

Altres versions diuen que Paula era esposa de Lucilià i, tots dos, pares dels quatre joves. Altres versions els fan nadius d'Egipte, on foren martiritzats (és la tradició pròpia dels coptes).

Veneració[modifica]

El grup de sants fou venerat conjuntament i va tenir especial devoció a Constantinoble, des d'on es difongué, igualment com altres versions de la llegenda.