Lupa

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Lupa
Microscopi simple de Leeuwenhoek. La mostra es col·locava en la punta del cargol, davant l'única lent, la qual destaca pel seu petit diàmetre.

Una lupa és un instrument òptic compost d'una lent convergent que permet veure objectes ampliats sense necessitat de fer cap esforç d'acomodació amb la vista. La seva capacitat d'augment és limitada i per a augments majors es solen fer servir lupes binoculars. Un microscopi simple o lupa és aquell que només utilitza un lent d'augment. L'objectiu per observar es col·loca entre el focus i la superfície de la lent, donant una imatge: virtual, dreta i augmentada. L'holandès Anton van Leeuwenhoek, va construir microscopis molt eficaços basant-se en una sola lent. Aquests microscopis no patien les aberracions que limitaven tant l'eficàcia del primers microscopis compostos, com els que feia servir Robert Hooke, i produïen una ampliació de 300 vegades; gràcies a això Leeuwenhoek va ser capaç de descriure per primera vegada els bacteris.

Príncep de Viana[modifica]

En Bofarull va trobar una referència que parla d'una lupa Stanhope:. "Item una peça de cristall de largaria de mig palm damplaria de tres dits redo a cascun cap."[1]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Duane Isely
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lupa Modifica l'enllaç a Wikidata