Míssil superfície-superfície

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un míssil superfície-superfície ( SSM ) o míssil terra-terra ( GGM ) és un míssil dissenyat per ser llançat des de terra o mar i atacar objectius a terra o al mar. Poden disparar-se des de dispositius portàtils o muntats en vehicles, des d'instal·lacions fixes o des d'un vaixell. Sovint funcionen amb un motor de coet o, de vegades, es disparen amb una càrrega explosiva, ja que la plataforma de llançament generalment és estacionària o es mou lentament. En general, tenen aletes i/o ales per a l' elevació i l'estabilitat, encara que els míssils d'alta velocitat o de curt abast poden fer servir l'aixecament corporal o volar una trajectòria balística. La Fieseler Fi 103 va ser el primer míssil terra-terra operatiu.

Els míssils superfície-superfície contemporanis solen ser guiats . Un míssil de superfície-superfície no guiat generalment s'anomena coet (per exemple, un RPG-7 o M72 LAW és un coet antitanc, mentre que un BGM-71 TOW o AT-2 Swatter és un míssil guiat antitanc ).

Exemples de míssils terra-terra inclouen el MGM-140 ATACMS, la bomba de petit diàmetre llançada des de terra (GLSDB) [1][2][3] i artilleria de precisió de llarg abast (LRPF).[4][5][6]

Exemples[modifica]

Tipus[modifica]

Els míssils terra-terra generalment es descomponen en diverses categories:

__

  • Els mísils balístics viatgen en una ruta alta, el motor es crema a la meitat del vol
  • Els mísils de cruceros viatgen molt a prop del sòl, el motor es crema durant tot el vol, un abast típic de 2500 km (1500 mi)   
  • Els mísils antitanc guiats viatgen a poca altitud del sòl, poden o no cremar el motor durant el vol, rango típic de 5 km (3 mi)   
  • Els mísils antibarc viatgen a baixa altitud sobre terra i mar i, sovint, reboten abans de colpejar el vaixell objectiu; rango típic 130 km (80 mi)   

Les diferents parts desglossen el tipus de míssil segons l'abast de manera diferent. Per exemple, el Departament de Defensa dels Estats Units no té una definició de LRBM i, per tant, defineix un míssil balístic intercontinental com aquells míssils amb abast superiors a 5.500. km (3500 mi). L' Institut Internacional d'Estudis Estratègics tampoc no defineix un rang per als LRBM, i defineix els SRBM com a rangs una mica més curts que la definició utilitzada pel Departament de Defensa.

Referències[modifica]

  1. Mehta. «Boeing, Saab Unveil Ground Launched SDB». Defensenews.com, 10-03-2015. [Consulta: 30 agost 2017].
  2. «Archived copy». Arxivat de l'original el 2017-03-27. [Consulta: 26 març 2017].
  3. «Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB)». Army-technology.com. [Consulta: 30 agost 2017].
  4. Osborn. «US Army's New Ground-Launched Missile: Raining Down Death from 500 Kilometers Away». Nationalinterest.org. [Consulta: 30 agost 2017].
  5. Raytheon to offer new missile design for US Army's Long-Range Precision Fires requirement - Armyrecognition.com, 17 March 2016
  6. Raytheon to help Army develop new long-range artillery rocket for battlefield fire-support - Militaryaerospace.com, 16 March 2016