Macedonia Blas Flores

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMacedonia Blas Flores

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1958 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
Activitat
Ocupacióactivista pels drets de les dones Modifica el valor a Wikidata

Macedonia Blas Flores (nascuda el 1958) és una defensora dels drets humans mexicana d'origen otomís. Va ser la candidata al Premi Nobel de la Pau l'any 2005[1][2][3]pel seu activisme contra la violència patida directament per ella mateixa i les altres dones del seu poble indígena. Des de 1997, és la cap de l'associació civil Fotzi Ñahño (ajuda als hñañús).

Biografia[modifica]

Macedonia Blas Flores és originària de El Bote, San Ildefonso Tultepec, municipi d'Amealco, Querétaro. D'origen hñañú i mare de 12 fills, s'ha dedicat durant dècades a la venda d'artesania. Des de 1997 traballa a l'associació civil Fotzi Ñahño, que imparteix conferències sobre drets humans i violència de gènere a indígenes hñañú.

<<Lo que yo hago está bien porque trabajo no nada más para mí sino para todas las mujeres que sufren violencia>>

Macedonia Blas.[2]

L'any 2003 va ser acusada falsament d'adulteri per part de dues dones de la seva comunitat (mare i filla) d'adulteria. La cultura hñañú contempla com a càstig l'agressió pública cops i tirades de cabells, així com l'aplicació d'una pasta de chile als genitals, cosa que va provocar un dany irreversible a Macedonia.

<< -¿De qué la acusaron esa mujer y su marido?
-De adulterio, decían que yo andaba con ese señor. Yo había tenido un hijo con otro señor, y ellos decían que era de él. Fue bien feo el chisme, por eso a veces me pongo a pensar que hay gente cobarde. Lo decían así cuando saben que no era verdad. Creo que pensaron que no iba a salir adelante, pero no me quedé callada. Ahora ya se me olvidaron esos problemas, estoy viviendo una nueva vida, con las compañeras de otras organizaciones.>>

Entrevista de Mariana Winocur a Macedonia Blas.[4]

L'activista, assessorada per la comissió de drets humans de l'estat d'Hidalgo, va interposar una denúncia penal contra les seves agressores, convertint-se en la primera dona indígena en fer-ho. Aquest fet va cridar l'atenció d'altres activistes i dels mitjans de comunicació. A partir d'aquest fet, Macedonia va decidir involucrar-se d'una manera més activa en la defensa dels drets de les dones hñañú, la qual cosa li valgué el reconeixement com a candidata al Nobel de la Pau el 2005. Després d'aquest fet va aprendre a llegir, escriure i a fer operacions matemàtiques bàsiques mitjançant cursos del INEA.

Candidatura al Nobel de la Pau[modifica]

L'any 2005 Blas Flores va ser proposada per part de l'associació 1000 Dones per al Premi Nobel de la Pau per rebre el premi gràcies al seu activisme a favor de les dones de la seva comunitat.

Activisme[modifica]

Blas Flores treballa en la seva associació civil impartint tallers a les dones de la seva comunitat sobre violència de gènere, prevenció de les violacions a dones i a menors indígenes i de prevenció de l'alcoholisme en dones.[4] Igualment participa en projectes productius per a la sembra d'hortalisses i per donar suport al desenvolupament econòmic femení.

Medalla Nelson Mandela[modifica]

Al maig del 2017 li va ser atorgada la medalla Nelson Mandela.[5]

Referències[modifica]

  1. México, El Universal, Compañia Periodística Nacional. «Indígena otomí lucha contra la violencia» (en castellà). El Universal.
  2. 2,0 2,1 Espinoza, Roberto Garduño. «El Nobel de la Paz para Macedonia». [Consulta: 27 juliol 2017].
  3. «“De premios no se come, pero se siente bien recibirlos”» (en castellà). Querétaro, 12-06-2017.
  4. 4,0 4,1 «Macedonia Blas: Morir en defensa de los indígenas». [Consulta: 27 juliol 2017].
  5. «Macedonia Blas, ganadora de medalla Nelson Mandela». Am de Queretaro, 19-05-2017.