Mahavira (matemàtic)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMahavira
Biografia
Naixementsegle IX Modifica el valor a Wikidata
Índia Modifica el valor a Wikidata
Mort875 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
lloc desconegut
Dades personals
Religiójainisme
Activitat
OcupacióMatemàtiques

Mahavira o Mahaviracharya, (Mahavira el professor), fou un matemàtic indi del segle ix.

Vida[modifica]

Poca cosa se sap de la seva vida. Va treballar a la cort de rei rastakutra Amoghavarsha I (815-874). Va escriure el seu llibre, Ganita Sara Sangraha, l'any 850, però aquest llibre va estar perdut durant segles, fins que a començaments del segle xix se'n va trobar una còpia.[1]

Obra[modifica]

El Ganita Sara Sangraha és un text de matemàtiques pures, no es fa referència en el text a l'astronomia, tot i que algunes fórmules en poden ser útils. El llibre està dividit en nou capítols (uns 1100 versos sloka) que tracten sobre aritmètica, geometria, àlgebra i mesures.

En aritmètica, conté algunes fórmules originals, com la descomposició de qualsevol fracció en la suma de diverses fraccions de numerador unitari (això era important per a poder entendre la matemàtica egípcia); també proporciona per primera vegada la fórmula general de les permutacions i combinacions.[2]

En geometria, proporciona les fórmules generals del teorema de Pitàgores i ho aplica a la mesura de superfícies (triangles, rectangles i trapezis). També dona una fórmula aproximada per l'àrea d'una el·lipse.

En àlgebra és interessant l'estudi que fa dels sistemes d'equacions lineals indeterminats.

Referències[modifica]

  1. Puttaswamy, pàgina 231.
  2. Puttaswamy, pàgina 233.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Mahavira (matemàtic)» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Mahāvīra. Complete Dictionary of Scientific Biography. 2008. Encyclopedia.com. Consultat 12 Agost 2013 <http://www.encyclopedia.com>. (anglès)