Mallerenga negra ullclara

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMallerenga negra ullclara
Melaniparus guineensis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22711820 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaParidae
GènereMelaniparus
EspècieMelaniparus guineensis Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La mallerenga negra ullclara[1] o mallerenga negra de Shelley[2] (Melaniparus guineensis) és una espècie d'ocell passeriforme que pertany a la família Pàrids pròpia de les muntanyes de l'Àfrica tropical.

Taxonomia[modifica]

Anteriorment es considerava coespecífic de la mallerenga més meridional, la mallerenga negra alablanca (Melaniparus leucomelas), però actualment es consideren espècies separades. Tots dos es classificaven en el gènere Parus, però va ser traslladat al gènere Melaniparus, com altres espècies, quan una una anàlisi filogenètica molecular publicada el 2013 va demostrar que formaven un nou clade.[3][4]

Descripció[modifica]

El plomatge és negre gairebé íntegrament, llevat d'una gran franja blanca que travessa les ales a l'altura de les espatlles. Els ulls són blanquinosos, cosa que el diferencia de la mallerenga negra alablanca.

Distribució i hàbitat[modifica]

Es troba en una amplia franja de l'Àfrica tropical, que va des de l'Àfrica occidental fins a Kenya i Etiòpia per l'est. És un ocell sedentari que viu als boscos de coníferes de les muntanyes de la seva àrea de distribució.

Comportament[modifica]

S'alimenta principalment d'insectes als arbres. Nia en escletxes dels arbres, on pon entre 4-6 ous rosats amb taques marró vermelloses.

Referències[modifica]

  1. «Mallerenga negra ullclara». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 13/03/2023(català)
  2. «Master Lists – IOC World Bird List v13.1» (en anglès americà). [Consulta: 13 març 2023].
  3. Johansson, Ulf S.; Ekman, Jan; Bowie, Rauri C.K.; Halvarsson, Peter; Ohlson, Jan I. «A complete multilocus species phylogeny of the tits and chickadees (Aves: Paridae)» (en anglès). Molecular Phylogenetics and Evolution, 69, 3, 2013-12, pàg. 852–860. DOI: 10.1016/j.ympev.2013.06.019.
  4. Gill, Frank; Donsker, David. «Waxwings and allies, tits, penduline tits – IOC World Bird List» (en anglès). World Bird List Version 6.1. International Ornithologists' Union. [Consulta: 19 febrer 2023].