Malson

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El malson, Henry Fuseli, 1781 (The Detroit Institute of Arts, Detroit)

El malson és un somni intranquil, angoixant i tenaç, amb somnis paorosos o angoixosos. Com ocorre amb l'angoixa en general, aquesta també en el malson pot provocar una sensació d'opressió del pit i dificultat de respirar (vegeu paràlisi del son). Els malsons no tenen lloc durant períodes de somni amb moviments oculars ràpids (l'anomenada fase MOR, també anomenada fase o somni REM, de l'anglès "Rapid Eye Movement").

Fins a prop del segle XVIII, els malsons eren sovint considerats obres de monstres, els quals es creia que s'asseien sobre els pits dels dorments, oprimint-los amb el seu pes. Diverses formes de màgia i possessió espiritual també se'n consideraven causes. En l'Europa del segle XIX i fins a ben entrat el segle XX, es creia que els malsons eren causats per problemes digestius.

Actualment, se sap que els malsons són provocats per causes fisiològiques, tals com febre elevada, o per causes psicològiques, tals com un trauma inusual o estrès en la vida del dorment. Els moviments corporals ocasionals en els malsons poden servir per a despertar el dorment, ajudant a evitar la sensació de por, que és un dels components dels malsons.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

El mot català malson prové de la grafia aglutinada dels dos mots: mal i son. El mot son és d'origen llatí, de sŏmnus, que significa 'son'. El mot mal també té origen llatí: malus, -a, -um; malum; male.

Folklore[modifica | modifica el codi]

L'explicació popular del malson com a atac d'un ésser sobrenatural pot observar-se en aquests dos testimoniatges, català el primer i neohel·lènic el segon:

« El Pesant, gossàs negre, gruixut i pesat com emplom, intensament pelut, amb una terrible pota de ferro, amb la qual surra a quants troba al seu pas de nit pel carrer. Passa per l'ull dels panys, per sota les portes i, si li precisa, es filtra per les parets. Es complau posant-se damunt del pit durant el somni i oprimeix la respiració, provocant malsons i somnis molt agitats i desesperats. Joan Amades, «Els ogres infantils», Revista de Dialectologia i Tradicions Populars, 13, 1957, p. 262. »
« La Mora és una lamna rica i molt poderosa. Passeja només de nit i cada vegada que es troba en el seu camí persones que dormen s'asseu en el seu pit i les aixafa. I és tan pesada que aquell a qui aixafa mugeix com un bou. No obstant això, si la persona no està sumida en el somni i la veu i li arrabassa el seu feix, llavors, qualsevol cosa que li demani, riquesa i sort, l'hi donarà, amb tal que li retorni el feix. Nikólaos Politis, Tradicions, núm. 899. »

Cinema[modifica | modifica el codi]

Els malsons són el tema principal de la sèrie de pel·lícules Malson a Elm Street.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Malson Modifica l'enllaç a Wikidata