Mamasunción

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaMamasunción
Fitxa
DireccióChano Piñeiros Modifica el valor a Wikidata
GuióChano Piñeiros Modifica el valor a Wikidata
MúsicaPablo Barreiro
José Luis Mira
FotografiaMiguel Ángel Trujillo
MuntatgeLuis Manuel del Valle
ProductoraLuciano Piñeiro Produciós Cinematográficas
Dades i xifres
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena1984 Modifica el valor a Wikidata
Durada20 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalgallec Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0185453 Filmaffinity: 722417 Letterboxd: mamasuncion TMDB.org: 79776 Modifica el valor a Wikidata

Mamasunción és un curtmetratge de Chano Piñeiro, rodat el 1984 en 35 mm.[1] Va guanyar el Gran Premi de Cinema d'Espanya al 2n Concurs Nacional de Cinema de Bilbao i el Trofeu de Plata de l'Institut Iberoamericà de Cooperació al XXVI Concurs Internacional de Cinema de Bilbao (1984).

Argument[modifica]

L'obra explica la història de Mamasunción, una anciana que viu en un poble remot. Cada dia, durant quaranta anys, va a l'oficina de correus esperant una carta del seu fill emigrant.

Finalment, un dia el carter lliura a Mamasunción l'esperada carta. Primer la llegeix un veí i li diu que el fill està bé i que aviat tornarà a escriure. Tot i això, Asunción desconfia i la fa llegir al borratxo del poble. L'informa que el seu fill ha mort i que li ha deixat una gran herència.

L'alcalde del municipi arriba al poble amb un cotxe, cosa que esdevé un gran esdeveniment. Dona a Asunción una part de l'herència, un maletí ple de dòlars, i informa al veïnat que el difunt també va deixar diners per obres socials.

Els residents van darrere d’Asunción, que els tanca la porta als nassos. Li demanen que obri la porta, però ella la crema amb els diners.

Història[modifica]

El curtmetratge es va rodar després que Piñeiro fundés la seva productora cinematogràfica, Piñeiro SA (més tard coneguda com Bubela SL). El rodatge es va fer als pobles de Baíste i Rubillón, al municipi d 'Avión.[2]

La pel·lícula es va estrenar el 28 de desembre 1984 a Vigo, i va aconseguir cridar l'atenció de diversos festivals internacionals. Tal va ser l'èxit del curtmetratge que el 25 de juliol de 1985 la Televisión de Galicia va obrir la seva primera emissió amb Mamasunción.[3]

La inspiració d'aquest curtmetratge prové d’un record infantil de Chano Piñeiro: la vella María Rosa da Regueira que esperava dia rere dia les notícies del seu fill que va emigrar a Mèxic. Tota Mamasunció està impregnada de les experiències de Chano Piñeiro i el seu nadiu Forcarei. Així, per exemple, el seu amic Manuel Barreiro, un carter en la vida real, i pare de Xosé Luís Barreiro Rivas, que va llogar el pis a la família Piñeiro, interpreta el carter a la ficció.[4]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]