Manovella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La manovella és un element d'un mecanisme de transmissió del moviment que consisteix en una barra fixada per un extrem i accionada per l'altra amb un moviment de rotació.

La manovella és una peça normalment de ferro, composta de dues branques, una de les quals es fixa per un extrem a l'eix d'una màquina, d'una roda, etc. i l'altra es fa servir a manera de mànec que serveix per fer girar l'eix, la màquina o la roda. Pot servir també per efectuar la transformació inversa del moviment circular en moviment rectilini.[1] Quan s'incorporen diverses manetes a un eix, aquest s'anomena cigonyal.

Una de les seves aplicacions és el mecanisme de biela-manovella extensament utilitzat en diverses màquines, fonamentalment per transformar el moviment alternatiu dels pistons d'un motor de combustió interna en moviment rotatori d'altres components.

L'equació d'equilibri d'una manovella és:

L'esforç que transmet una manovella compleix l'equació d'equilibri de les palanques, i es veu que en cada un dels costats de la igualtat s'obté un valor que resulta de multiplicar una força per la seva distància al punt de gir. Aquest procés s'anomena moment .

Exemples[modifica]

Els exemples més comuns inclouen:

Utilitzant les mans
  • Mecànic maquineta
  • Rodet de pesca i altres rodets per a cables, filferros, cordes, etc
  • Finestra d'automòbil operada manualment
  • El conjunt maneta que acciona un Trikke a través dels seus tiradors.
Utilitzant els peus
Motors

Gairebé tots els motors utilitzen manovelles per transformar la moviment d'anada i tornada dels pistons en moviment rotatiu. Les manovelles estan incorporades en forma de cigonyal

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manovella
  1. Diccionari enciclopèdic popular il·lustrat Editorial Salvat (1906-1914)