Mapa conceptual

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Exemple d'un mapa conceptual.

Mapa conceptual és una tècnica usada per a la representació gràfica del coneixement proposicional amb nodes i enllaços entre aquests. Com es veu, un mapa conceptual és una xarxa de conceptes. A la xarxa, els nodes representen els conceptes, i els enllaços les relacions entre els conceptes.[1]

Aprenentatge significatiu[modifica]

Els mapes conceptuals van ser desenvolupats en la dècada de 1960 per Joseph D. Novak, professor emèrit a la Universitat Cornell, basant-se en les teories de David Ausubel de l'aprenentatge significatiu.[2] Segons Ausubel "el factor més important en l'aprenentatge és el que el subjecte ja coneix". Per tant, l'aprenentatge significatiu ocorre quan una persona conscient i explícitament vincula aquests nous conceptes a altres que ja posseeix. Quan es produeix aquest aprenentatge significatiu, es produeix una sèrie de canvis en la nostra estructura cognitiva, modificant els conceptes existents, i formant nous enllaços entre ells. Això és perquè aquest aprenentatge dura més i és millor que la simple memorització: els nous conceptes triguen més temps a ser oblidats, i s'apliquen més fàcilment en la resolució de problemes.

Segons Novak, els nous conceptes són adquirits per descobriment, que és la manera com els nens adquireixen els seus primers conceptes i llenguatge, o per aprenentatge receptiu, que és la manera com aprenen els nens a l'escola i els adults. El problema de la major part de l'aprenentatge receptiu a les escoles, és que els estudiants memoritzen definicions de conceptes, o algoritmes per resoldre els seus problemes, però fallen a adquirir el significat dels conceptes en les definicions o fórmules.

Aprenentatge actiu[modifica]

Quan es realitza un mapa conceptual, s'obliga a l'estudiant a relacionar-se, a jugar amb els conceptes, a què es xopi amb el contingut. No és una simple memorització, s'ha de prestar atenció a la relació entre els conceptes. És un procés actiu.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mapa conceptual

Programari per realitzar mapes conceptuals:

 • OpenOffice.org Draw programa usat per crear els diagrames d'aquesta pàgina.
 • FUE: programa gratuït (llicència MPL 1.1), multiplataforma (escrit en Java) i específic per dissenyar mapes conceptuals.
 • GLIFFY web que permet crear diagrames (gratuït).
 • Yed - Java Graph Editor programari gratuït multiplataforma.
 • IHMC CmapTools Windows XP i Vista, Mac OS X, Linux, Solaris, programa dissenyat específicament per a la construcció de mapes conceptuals, facilitant col·laboració entre escoles; gratuït per institucioones educatives.
 • Web de la Universitat d'Extremadura amb vídeos didàctics explicatius del programa.
 • Inspiration Windows, Mac OS X, Palm OS, Pocket PC, recomanable per a educació secundària.
 • Conzilla programari GNU GPL escrit en Java.
 • Compendium freeware escrit en Java.
 • ConceptDraw PRO Diagrames, mapes conceptuals. Programa per a Mac OS X i Windows.
 • ConceptDraw MINDMAP Mapes mentals. Programa per a Mac OS X i Windows.
 • OmniGraffle programa per a Mac OS X.
 • MyMind altre programa per a Mac OS X