María Andresa Casamayor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: María Andrea Casamayor)
Infotaula de personaMaría Andresa Casamayor

Il·lustració d'Eulogia Merle per al Museu Nacional de Ciència i Tecnologia Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) María Juana Rosa Andresa Casamayor de La Coma Modifica el valor a Wikidata
30 novembre 1720 Modifica el valor a Wikidata
Saragossa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 octubre 1780 Modifica el valor a Wikidata (59 anys)
Saragossa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtica, escriptora, mestra d'escola Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaCasandro Mamés de La Marca y Araioa Modifica el valor a Wikidata

María Andresa Casamayor i de la Coma (Saragossa, ca. 1700 -Saragossa, 23 d'octubre de 1780) va ser una matemàtica i escriptora espanyola que es va destacar en el maneig dels nombres i en l'aritmètica, àrees a les quals en aquella època s'hi dedicaven homes i no dones. Els seus llibres impresos en 1738, van ser dedicats a l'Escola Pia, al seu col·legi de Sant Tomás de Saragossa. És l'única científica espanyola del segle xviii de la qual conservem llibres.

Biografia i obra[modifica]

Es coneixen poques dades sobre la seva vida. Va néixer a Saragossa a principi del segle xviii, però no se'n sap l'any i va ser deixebla dels Pares Escolapis, segurament no a l'escola de Saragossa (fundada el 1731) sinó que deuria tenir algun pare escolapi com a tutor particular.[1] Va morir a la mateixa ciutat en 1780.

Va destacar pel seu hàbil maneig de nombres i els seus coneixements aritmètics. Els seus estudis van ser importants per a les matemàtiques aplicades. Va estar al nivell de científics com Marie Curie i Ada Byron (primera programadora).

Va escriure dues obres publicades sota el pseudònim masculí de Casandro Mamés de la Marca y Arioa,[2] sobre aritmètica:

  • El primer, titulat Tyrocinio aritmético, instrucción de las quatro reglas llanas (1738), estava dedicat a l'Escola Pia del seu col·legi Sant Tomás. En ell, ensenya les regles bàsiques de l'aritmètica, a més de contenir una taula amb pesos, mesures i monedes de l'època amb diferents equivalències. Fou important perquè és un llibre destinat a l'ensenyament de l'aritmètica aplicada que podrien utilitzar la major part de la població en els seus oficis[3]
  • El segon, titulat El para si solo, no va arribar a publicar-ho, i van ésser els seus hereus els qui van divulgar el manuscrit. En ell, demostra els seus profunds coneixements matemàtics en mostrar diferents aplicacions matemàtiques en la vida quotidiana. Aquesta obra es divulgà molt en la seva època. No obstant, aquest llibre s'ha perdut.

María Andrea Casamayor és un exemple de l'aparició a Espanya de dones científiques que es va donar a Europa durant la Il·lustració, com les italianes Maria Agnesi, Laura Bassi o les franceses Sophie Germain o Emilie du Chatelet.

Commemoració[modifica]

El 2009 la ciutat de Saragossa li dedicà un carrer.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • CASADO RUIZ DE LÓIZAGA, Maria José (2006): Les damas del laboratorio. Madrid, Ed. Debate.