Marc Juni Brut (polític)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaMarc Juni Brut
Biografia
Naixement segle II aC
Mort 77 aC
Activitat
Ocupació Polític
Període República Romana
Família
Cònjuge Servília Cepionis
Fills Marc Juni Brut tiranicida
Modifica les dades a Wikidata

Marc Juni Brut (Marcus Junius Brutus) fou un polític de la República romana i pare del Marc Juni Brut (Marcus Junius Brutus) que va participar en el complot que va assassinar Juli Cèsar.

Tot i ser jurista, no és considerat un gran orador. Fou tribú de la plebs el 83 aC i probablement fou ell mateix durant el seu càrrec qui va fer un intent de crear una colònia a Càpua que no va reeixir per l'oposició mostrada pels auspicis.

Es va casar amb Servília que era filla de Quint Servili i de Lívia (germana de Drus) i germanastra de Cató d'Utica per part de mare. La seva dona Servília era germana de Quint Servili Cepió i la família Servília deia descendir de Servili Ahala, l'assassí d'Espuri Meli. La seva esposa tenia una germana que també es deia Servília, que fou la dona de Lucul·le. El seu fill es va casar amb una filla de Cató; una fillastra es va casar amb Marc Lèpid el triumvir (la dona d'aquest es deia Cornèlia però és possible que fos una segona dona, ja que la fillastra de Brut és improbable que portés el nom Cornèlia Júnia) i una altra fillastra (Tèrcia Júnia) amb Gai Cassi. Servília va tenir relacions amb Juli Cèsar i la seva filla Tèrcia (Tertia o Tertulla) fou sens dubte també una amant.[cal citació] Tèrcia va morir ja vella l'any 22 segons esmenta Tàcit.

Tot i l'escàndol de la seva dona i la seva fillastra, Brut es va adherir al partit de Juli Cèsar. Quan Lèpid va aconseguir el poder deixat vacant per Sul·la a la seva mort (77 aC), Brut fou encarregat del comandament de les forces de la Gàl·lia Cisalpina i es va enfrontar a Gneu Pompeu a Mutina, però finalment, davant el perill de l'exèrcit de Pompeu i la possibilitat de ser traït, es va passar al partit d'aquest a canvi de què Pompeu respectes les vides tots; una vegada acordat es va retirar amb alguns cavallers a Rhegium, prop del Padus (Po) però allí fou mort per Gemini (Geminius) que havia estat enviat per Pompeu (77 aC), acte que li fou molt criticat.