Mare de Déu del Roser de la Colònia Gomis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:36, 15 set 2014 amb l'última edició de MarisaLR (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mare de Deu del Roser de la Colònia Gomis
Dades
TipusEsglésia i capella Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteAlexandre Soler i March Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònichistoricisme arquitectònic Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMonistrol de Montserrat (Bages) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 36′ N, 1° 51′ E / 41.6°N,1.85°E / 41.6; 1.85
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC16818 Modifica el valor a Wikidata

Mare de Deu del Roser de la Colònia Gomis és una església del municipi de Monistrol de Montserrat (Bages) protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció

És una església d'estil neoromànic concebuda al segle XX com un exemplar pur de les formes romàniques del segle XI sintetitzant grans aportacions del romànic català de diferents llocs per tal d'aconseguir un prototipus d'església romànica. L'estil emprat dins les formes historicistes és el Primer Romànic o Romànic Llombard: té arcuacions cegues, bandes llombardes, arcs de mig punt, voltes de canó, campanar de pisos i separat de l'església i carreus regulars col·locats a trencajunt. El cimbori que corona el transsepte forma una planta de creu llatina que tendeix a la creu grega. Té tres absis en degradació i el central té tres absidioles.[1]

Història

L'església Neoromànica de la Mare de Deu del Roser de la Colònia Gomis fou inaugurada l'any 1930 i és obra de l'arquitecte manresà Alexandre Soler i March. Fou l'ultima obra del conjunt de la Colònia format per la fabrica, els grups d'habitatges pels treballadors i el conjunt de l'església amb les dependències religioses. La Colònia havia estat fundada l'any 1891 per l'industrial manresà Francesc Gomis i Soler i es dedica fins als últims anys a filats i teixits de cotó.[1]

Referències

  1. 1,0 1,1 «Mare de Deu del Roser de la Colònia Gomis». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 agost 2014].