Margarita Agulló

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaMargarita Agulló
Margarita Agullo.jpg
Retrat de Margarita Agulló, obra de Francesc Ribalta
Dades biogràfiques
Naixement 1536 (Gregorià)
Xàtiva
Mort 9 de desembre de 1600 (63/64 anys)
València
Activitat professional
Ocupació Escriptora i religiosa cristiana
Modifica dades a Wikidata

Margarita Agulló (Xàtiva, 1536 - València, 9 de desembre de 1600) fou una religiosa i escriptora mística. Als vint anys d'edat prengué l'hàbit franciscà terciari, i passà a residir a València, on la seua virtut, els seus estigmes i la dedicació als pobres es feren famoses entre el poble. A iniciativa de l’arquebisbe de València, sant Joan de Ribera, diverses personalitats il·lustres del seu temps, com fra Luis de Granada, el beat Nicolau Factor i sant Lluís Bertran, examinaren les seues experiències místiques i expressaren la seua aprovació. A la seua mort, fou sepultada primer al convent de Caputxins, i el 1605 el patriarca Ribera ordenà que el seu cos incorrupte fos traslladat al Reial Col·legi Seminari del Corpus Christi que acabava de fundar, i on es conserven també alguns retrats de Margarita pintats per Joan Sarinyena i per Francesc Ribalta.[1][2] El franciscà Jaume Sanchis, que havia estat el seu confessor, rebé l'encàrrec del mateix Ribera d’escriure la vida de l’escriptora i d’editar alguns dels seus escrits.[3]

Obres[modifica]

  • Combates del demonio (1604)
  • Cánticos y alabanzas de Dios Nuestro Señor (1605)
  • Preparación que hacía para recibir al S. Sacramento, ofertorio y gracias después de recibido. València, 1607
  • Método que guardaba en contemplar la Pasión y Muerte de N. Señor Jesucristo. València, 1607
  • Copia de algunas cartas o billetes que la Sierva de Dios Sor Margarita Agulló escribió de su propia mano al Excelentísimo Señor don Juan de la Ribera, Patriarca de Antioquía y Arzobispo de Valencia

Referències[modifica]

  1. Díaz Díaz, Gonzalo. Hombres y documentos de la filosofía española (en castellà). vol. 1. Madrid: CSIC, 1980, p. 100. ISBN 9788400047252. 
  2. Pascual y Beltran, V. La venerable setabense sor Margarita Agullona, terciaria franciscana, su vida y sus escritos por el R. P. Sanchis O.M. con un prólogo del Beato Juan de Ribera, 2a ed. ilustrada con apéndices y notas, Xàtiva, 1921. 
  3. Sanchis, Jaume. Relación breve de la vida, virtudes y milagros de la humilde sierva del Señor y Virgen sor Margarita Agulló, natural de la ciudad de Xátiva, Beata professa de la Orden de San Francisco. València: Juan Crisóstomo Garriz, 1607.